Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Altice, Philips en Fugro

Door Arend Jan Kamp
op 10 jan 2019 om 16:15

Update 16:15: Recessie en winsten

Weet u dat ook weer. Houd u vooral de maandelijks einkoopmanagersindices in de gaten, dat zijn de beste voorlopende indicatoren of het er dan niet van komt.

Intussen zijn de winstverwachtingen niet eens zo gek voor dit jaar. Die 8% zal zo ongeveer het lanjarig gemiddelde zijn, maar de praktijk leert dat hier nog 2 à 3% vanaf gaat. Geef toe, we zijn erg verwend de laatste twee jaar met recordwinsten die via koerssitjgingen, buybacks en dividendverhogingen ook naar ons toekwamen.  

 


Update 15:20: Altice (en KPN)

Altice speert weer vandaag. Wanneer niet eigenlijk? Als u die hele neergaande trend sinds vorig jaar zomer handelt, wordt het misschien wel weer een altijd om... Volgens de technisch analisten van Tostrams is er ronde huidige koers nog ongeveer een stuivertje ruimte tot de bovenkant van die trend.

Nog iets. Altcie verdwijnt waarschijnlijk begin maart uit de AEX en theoretisch brengt verkoopdruk mee vanuit indextrackers en -fondsen. Houd daar even rekening mee als u vol adrenaline dit aandeel handelt.  

KPN heb ik ook in de grafiek gezet, want het leuke is dat de AEX nu nog zowel de wildste en als misschien wel de saaiste Europese telecom herbergt. Afgelopen najaar was KPN dan wel weer een van de fondsen die de index net voor een officiële bearmarket behoedde. Nota bene, telecom geldt als cyclisch. 

Bij KPN beurt u alleen wel 4,8% dividendrendement, maar daar betaalt u wel 22 keer de verwacht winst voor.  Van dividend heeft Altice nog niet gehoord. Wel van schulden, maar dat verhaal is inmiddels al welbekend.  Inmiddels constateer ik dat Altice een procent lager sinds ik de eerste zin van dit stukje tikte...

Sorry, ik kan nog sneller gaan tikken dan ik al doe, maar ik maak al zoveel typo's :-( Lieve help, ik kijk nu weer en... Er is geen nieuws en Altice USA doet nu -1,2%.

 


Update 14:50 uur: Ahold Delhaize

Who's next on Wall Street? Macy's dus. En hoe. Dit is niet het hele verhaal. Dat luidt zo. 

  • Een jaar terug verhoogde Macy's de verwachtingen
  • In november deed ze daar nog een schepje bovenop
  • Daar moet ze nu dus op terugkomen
  • Wel is de verwaching nu nog hoger dan dan die van begin vorig jaar.  

Kortom, Macy's wordt zelf ook regelmatig verrast. Door zichzelf. 

Uiteraard kijk ik meteen naar Ahold Dehaize. Dat lijkt iets te reageren, maar ook niet meer dan dat.

Update: Amazonde :-) 

Ah, hier komt de aap al uit de mouw. En vinden we het wat? Houd het aub beschaafd in de comment, IEX is een nette site en Modbreak Henk heeft altijd al zijn handen vol aan bepaalde usual suspect forums. Amazon staat nu pre-market -0,8%, waar de Nasdaq 100 future -0,5% voeg ik er nog degelijkl aan toe.  

 


Update 12:20 uur: Philips?!

Wat krijgen we nou? Een update tijdens de handel komen we zelden tegen op Damrak. Boskalis is meen ik zo'n twee jaar geleden de laatste meen ik. Was ook meteen eens maar niet weer. Hoe dan ook, het bedrijf bevestigt de outlook. 

Oh heb ik weer, net als Reuters is dit niet mijn dag, geloof ik... Excuses. Ook aan Philips. 

 


Update 11:25 uur: Banken, sapren en kinderen

Leuk artikel met mooie plaatjes op RTL-Z. Ik vind dit wel een beetje exemplarisch voor Nederland. Banken zijn gewoon bedrijven die ook geld moeten verdienen en zijn geen stichtingen of sociale of instellingen. Bij andere ondernemingen die kinderen targeten hoor ik ooit nooit iemand klagen.

Helaas, Ancilla. Dat is een verstandige vrouw die ik hoog acht, maar financiële onkunde komt meer voor in dit land. Ik ben nooit die tandarts op lang geleden een feestje vergeten, die letterlijk het schuim op zijn mond had, omdat zijn pensioenfonds zijn geld belegde en niet alleen maar veilig spaarde.

Ik liet het maar zo. Het was over na twaalven. Ach, ik hoef het u hier op IEX ook verder niet uit te leggen. Cash geld kost geld. Komt nog de vermogensrendementsheffing bij. 

 


Update 11:00 uur: Fugro en de shorts

Wie kan een orderbriefje laten zien met daarop aankoop van zoveel stuks voor exact €7? Sinds zeg maar kerstavond laat Fugro opvallen herstel zien en is dit jaar het beste Damrak fonds. De grafiek is duidelijk.

Nu weet u ook dat Fugro, vooral door emissievrees heet het, ook het meest geshorte aandeel is op Beursplein 5. Die lopen terug, maar van een squeeze is zeker (nog) geen sprake. Blijkbaar is, ondanks de enorme winsten voor hen, het fundamentele oordeel van deze vooral hedge funds nog steeds hetzelfde. 

Want er is sinds het laatste cijferrondje niet echt nieuws meer geweest van Fugro. Spannend en er is gezien de wilde ritten omlaag en omhoog nog veel mogelijk, want pas op 25 februari komt Fugro met haar jaarcijfers 2018. 

 


Update 10:55 uur: Gonggg

Fusie tussen twee handelshuizen op het Damrak. Gefeliciteerd en succes.

 


Update 10:45 uur: Mokum de gekste

Inderdaad, welkom in Amsterdam. Eens kijken op Funda.

  • Ik turf daar maar 3120 resultaten, waarvan 437 boven €1 miljoen. Dat is 14% van het aanbod.
  • Onder €200.000 tel ik 200 hits. Dat is wel het merendeel parkeergarages, plaatsen en boxen. De duurste is voor 125.00 van u
  • Wilt u het kostbaarste huis nog weten. Voor €7.950.000 bent u de gelukkige eigenaar van dit optrekje van 702 vierkante meter. Niet eens aan de Herengracht. Laat staan de Gouden Bocht.
  • Het goedkoopste huis is deze. Voor €147.000 bent u eigenaar van éénkamerwoning van 47 vierkante meter. 

Dank voor je stukje, Ruben. Hoe gaat? In een grijs verleden heeft hij ook voor IEX gewerkt, vandaar. Mede door de bouwplannen van de gemeente, met de nadruk op sociale woningbouw, moet ik nog zien of de prijzen dalen. Ik ben zelf eigenaar binnen de ring, dat u wel even mijn bias weet.

Over Herengracht gesproken, kent u de legendarische Herengracht Index ook? Die is internationaal bekend. Tijd voor een update trouwens, dunkt me.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen8:09:12

  Ahold Delhaize Koninklijke
19,694
0,000
0,00%
  Philips Koninklijke
37,880
0,000
0,00%
  Fugro
7,332
0,000
0,00%
  KPN Koninklijke
2,763
0,000
0,00%
  Altice B
2,870
0,000
0,00%
  Amazon.com
1.878,270
-35,630
-1,86%