Terug

Columns

Watchlist

TA: Vooruitblik grondstoffen 2019

Door Royce Tostrams
op 10 jan 2019 om 07:45

Ondanks het kortetermijnherstel op de beurzen blijft het lange termijn technische beeld zwak en moeten we rekeninghouden met nieuwe negatieve impulsen.

De wereldwijde economie bevindt zich aan het einde van de cyclus, wat inhoudt dat de kans op een recessie aanwezig blijft. In deze fase van de economische cyclus is een grote kaspositie de meest verstandige keuze en kunnen enkel staatsleningen nog voor wat rendement zorgen.

Vanwege de afnemende economische activiteit biedt ook de grondstoffensector geen interessante beleggingen. Enkel goud lijkt als veilige haven nog wat soelaas te bieden.

AEX-index

De Nederlandse beurs weet het herstel dat begin dit jaar werd ingezet, voort te zetten. Koopjesjagers zorgen ervoor dat de index de steile dalende fase heeft weten te verlaten.

De AEX-index nadert nu de eerste weerstandszone tussen 500 en 506 punten, gevormd door meerdere oude koersbodems. Ik verwacht dat de beurs in deze zone al op wat nieuwe verkoopdruk zal stuiten. Hierboven ligt anders nog de weerstand van de laatste koerstop rond 511,84, die als plafond voor de huidige opleving kan dienen.

Zolang de index binnen de dalende fase vanaf augustus vorig jaar beweegt, handhaaf ik mijn negatieve visie en kunnen nieuwe koersdalingen niet worden uitgesloten.


Grondstoffen

Om de bewegingen van de grondstoffenmarkt te beoordelen, kijk ik naar de Dow Jones-UBS Commodity index. Deze index bestaat uit een mandje van de meest bekende grondstoffenfutures. Ik bespreek verder nog een aantal individuele commodities.

De Commodity index is medio 2018 afgeketst op een belangrijke weerstand rond 25,55. De index is sindsdien fors gecorrigeerd, maar nog wel opgevangen door de steun rond 21,61.

Als dit niveau alsnog sneuvelt, zal het technische beeld verder afbrokkelen en mag een diepere correctie richting 19,50 worden verwacht.

Brentolie

De olieprijs (Brent) heeft de afgelopen maanden flink onder druk gestaan. Nadat eerst de stijgende trend werd afgebroken, is olie ook onder de bodems van 2018 gezakt.

Volgende steun wacht nu rond $44, maar na de forse koersdaling lijkt de olieprijs in eerste instantie nog wat te kunnen herstellen.

Goud

Goud wordt in de ogen van veel beleggers nog altijd als veilige haven gezien in tijden van hoge volatiliteit op de beurzen. Tijdens de recente onrust op de beurzen wist de goudprijs dan ook als enige grondstof een stijging te laten zien.

Hoewel het technische beeld de afgelopen maanden wat is opgeklaard, is er van een duidelijke stijgende fase nog geen sprake. Per saldo is het koersverloop de laatste jaren neutraal en zal het technische plaatje pas verder opklaren bij een koers boven $1.375.

 

Koper

Het industriële metaal koper is erg gevoelig voor schommelingen in de economische activiteit. De koperprijs heeft sinds medio 2018 onder druk gestaan waardoor het technische plaatje flinke schade heeft opgelopen.

Koper heeft de stijgende fase vanaf 2016 afgebroken en is onder de steun van een aantal oude koersbodems gezakt. Nu koper ook een lagere koerstop vormt onder de oude bodems worden de verzwakkingen bevestigd.

Er is ruimte voor een diepere correctie richting steun 5.426, gevormd door de bodems van 2017. Pas boven weerstand 6.326 zal het technische beeld weer wat opklaren.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen7:51:01

  AEX
558,32
0,00
0,00%