Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Fed en olie

Door Arend Jan Kamp
op 9 jan 2019 om 20:30

Update 20:30 uur: Olie?!

Wat een rally! De olieprijs puit nog harder nog omhoog dan het spul ui de boorputten zelf. Saudie-Arabië zegt eventueel extra te kunnen pompen, veel meer nieuws is er eigenlijk niet. Niettemin staat er eventjes +5% op het bord. U hoeft niet klikken, dit is eigenlijk alles Bloomberg wat zegt. 

Oil stormed back into bull market territory, as investors who’d abandoned crude just a month ago were lured back in by an OPEC-led campaign to bring runaway supplies back in check.

Speelt dit ook een rol? Wellicht, moeilijk te zeggen.

 


Update 20:15 uur: Flex Fed

Duidelijk. Voorzitter Jerome Powell zei dat ook al in de persco na de renteverhoging vorige maand.

Dit is nog duidelijker van de Cow Boy Fed. De markten zeg ook netjes Ja meneer, want geen koersreactie op de notulen van die verhoging.

Een beetje flexibel moet ook wel? Er staat ietsje te veel op die balans om zomaar even op Marktplaats te zetten.

 


Update 16:25 uur: St. Louis Fed zegt njet

Slechte timing, want de AEX was net op weg naar 500. De index levert nu een paar tienden in op een dalende dollar. Die zakt omdat... Opvallende duidelijke quote van deze president, die als invloedrijk binnen de Fed geldt.

 


Update 15:30 uur: Privacy als beleggingspropositie?

Sinds een maandje heb ik weer een iPhone en ook een Mac. Oude modellen, dat wel. Voor dat geld had ik liever de aandelen gekocht. Ik ben alleen anders gaan denken. Na alle dataschandalen vorig jaar vertrouw ik zeg maar gratis niet meer. Aan Facebook en Instagram doe ik niet, maar Alphabet kan er ook wat van.

Twitteren beperk ik tot de beurs. Reden: privacy. Ik vind dat de gratis bedrijven volledig uit de bocht vliegen met hun datagraaierij. Apple doet dat veel en veel minder en verkoopt het in ieder geval niet aan derden. Het merk is peperduur, maar dat zie ik maar als de premie die ik voor mijn pricacy moet betalen.

En zie hier eens, Apple gaat dit denk ik echt inzetten als unique selling point. Misschien is dit wel een klein bullsih lichtpuntje voor Apple deze donkere dagen. Als de dataschandalen zich blijven opstapelen kan dit misschien wel eens grote gevolgen voor Google Android krijgen en mee mensen overstappen naar iOS.

En wat dacht u van de Chinese telefoonmakers? Privacy ook als beleggingspropositie: wie weet komt het er wel van.

 


Update 14:45 uur: Mario's stropdassenindicator

Ooit kende de beurs Antonov. Een soort biotech, maar dan in pientere versnellingspoken. Het werd nooit wat en het aandeel verdween geruisloos van de beurs na heel veel emissies. Het forum was berucht. Ik herinner mij een keer opwinding, want er kwam goed nieuws aan, omdat de CEO zijn rode stropdas droeg.

Op een mooie beursdag van vandaag kan er even ongein tussendoor, na alle stress van afgelopen herfst. Ik kom niet meer bij van het lachen, ik kan u van harte dit FT verhaal aanbevelen. Société Générale heeft serieus research gedaan naar... u ziet het. De conclusie is natuurlijk dat er geen verband is, maar dat is onbelangrijk.

Als het maar leuk is en dat is het. Eén ding is natuurlijk wel duidelijk: onze Klaas Knot is bij deze de aangewezan man om Draghi dit jaar op te volgen.

Even een plaatje om te laten zien dat SocGen er echt werk van heeft gemaakt. Red tie at night is a bullish delight: de beschrijving van de kleur van de dassen is echt helemaal over de top Oger.

Ik verheug me nu al op de volgende persconferentie van Draghi. Durft iemand hem dan de stropdasvraag te stellen?

 


Update 13.05 uur: Vestas

Het gaat goed met Vestas, want het bedrijf is erin geslaagd om als eerste voor meer dan 100 gigawatt aan nieuwe windturbines te bouwen. Het aandeel noteert 1,7% hoger op de Deense beurs. Afgelopen jaar behoorde Vestas tot de outperformers met een koerswinst van maar liefst 20%. (NK)

 


Update 12:15 uur: Go with the Flow 

Volgens de analisten van ING zijn de omstandigheden voor Flow Traders de afgelopen maanden gunstig geweest. Ja, dat kan je wel stellen. Vooral de maanden oktober en december waren uitstekend qua beweging, terwijl Flow, dat ook in de VS actief is, ook de scherpe beweging rond de Kerst meepikte. 

Het ING-rapport is er waarschijnlijk voor verantwoordelijk dat de koers van het handelsbedrijf vandaag 3% oploopt. De relatieve kalmte deze week is natuurlijk minder gunstig voor de snelle handelaren, maar de voorspellingen voor dit beursjaar lijken genoeg kansen voor Flow te herbergen. (NI)

 


Update 11:50 uur: 'Apple verlaagt productie' 

Twee berichten over Apple in het nieuws zojuist. Op SeekingAlpha beweert Apple ceo Tim Cook dat 'Wall Street Apple niet goed begrijpt. Vrij vertaald: 'Ze kijken alleen naar de verkochte iPhone-aantallen terwijl het er ons om gaat dat de klant blij is. Een blije klant vervangt vanzelf zijn oude toestel voor een nieuwe'.

Ondertussen komt de Nikkei Asian Review (wie leest hem niet) met het verhaal dat 'sources with knowledge' beweren dat Apple de productietargets voor de iPhone met zo'n 10% verlaagt. (NI)

 


Update 11:20 uur: Accsys onderzoekt mogelijkheden Azië

Houtveredelingsbedrijf Accsys gaf eerder al aan op zoek te gaan naar partners om de wereldwijde expansie vorm te geven. In ons eerdere interview met ceo Paul Clegg zei Clegg er het volgende over:

"Chemische bedrijven willen een afzetkanaal voor hun producten en niet zelf de houthandel in. Wel hebben zij geld, locaties en expertise. Voor ons is het logistiek belangrijk dat onze reactoren in de buurt staan van de leveranciers van de chemicaliën die we nodig hebben."

Vandaag kondigt Accsys aan samen met een Maleisische partner de mogelijkheden in Azië te verkennen. Het tekent daartoe een exclusieve overeenkomst met Petronas Chemical Group (PCG), een beursgenoteerde afsplitsing van Petronas, de nationale Maleisische oliemaatschappij.  (NI)

 


Update 11:00 uur: Air France-KLM

Gefeliciteerd AF-KLM, meer dan 100 miljoen passagiers vervoerd. Na een mooie opening zakt het aandeel inmiddels wat weg. (NI)

 


Update 09:30 uur: Olie

Olie. Leuk voor wie van koersgeweld houdt.

Het mooie aan der beurs is dat er zoveel keuze is. Voor elk wat wils. Want het kan ook saai. Wat saai ook maar moge zijn.


Update 08:45 uur: Huizenmarkt

De samenvatting is vooral veel glazenbolwerk, maar in het rapport zelf staan wel veel zinnige analyses en mooie grafiekjes. De bank denkt aan minder aanbod en hogere prijzen:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen8:10:14

  Royal Dutch Shell A
28,985
0,000
0,00%