Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Weer sell-off NY

Door Arend Jan Kamp
op 3 jan 2019 om 22:15

Update 22:15 uur: En toen was al het nieuws slecht

Het goede nieuws is dat er nog geen grote winstwaarschuwers zijn nabeurs. Dat is al heel wat deze weken. Resumerend:

  • Apple: -10% op die omzetwaarschuwing.
  • Slechte ISM Manufacturing Index vandaag over december, drie hele punten onder verwachtingen. Ofwel de economie van de VS begint nu ook te sputteren? China is al de pineut.
  • De Amerikaanse tienjaars rente zakt tien basispunten naar 2,58%, ofwel een vlucht in veilig.
  • In eerste instantie geen beursdingetje, maar dat de Amerikaanse overheid nog steeds dicht zit en de boel in een impasse zit, draagt zeker bij aan het slechte sentiment.
  • Last but not least, de winstverwachtingen beginnen nu echt te dalen. De beurs heeft het dus weer goed gezien sinds deze herfst. Nu is de vraag hoeveel ze gaan zakken. Dat geldt voor zowel de koersen als de winsten...

Krijgt u de scores nog van me. Hier alles van de hele dag, maak ik nog iemand blij met olie en goud?

Hier de ergste dalers uit de Nasdaq 100. Apple is niet de enige die voor de blote billen krijgt. Alphabet doet -3%, Facebook ook en Amazon -2,5%. 


De feestmaand was ook al niet zo feestelijk en het vijfdageneffect 2019 kunt u nu ook al afschrijven? U weet wel, zoals de eerste vijf dagen van het jaar gaan, zo gaat het hele jaar. Statistisch dingetje, waar ik niet zoveel waarde aan zou hechten.

Verder schreeuwt en blert CNBC u wel bij, of zoek anders uw favoriete kanaal. Tot morgen, tot voorbeurs.

 


Update 16:15 uur: IS'M dat een tegenvaller

Oef, is dit even een tegenvaller. De Amerikaanse economie vertraagt. En flink ook. De ISM Manufacturing Index, sinds 1947 de beste economische duider, valt lelijk tegen over december: 54,1 in plaats van de verwachte 57,7. Inderdaad, zelden vertoond zo'n verschil met vorig cijfer over november en consensus.

Schrale troost is het dat het ADP-arbeidsmarktrapport over december wel goed was. De werkgelegenheid in de private sector is nog altijd niet aan te slepen.

Zeg maar wie dit armpje drukken gaat winnen.

 Update 16:00 uur: Air France-KLM

Oh jee en Air France-KLM dan? Nee, het valt dik mee. Ondanks dat deze partner van de Frans-Nederlandse carrier de outlook verlaagt, -9% noteert en de concurrentie ook aan gort gaat, valt de schade in Parijs dik mee.

Air France-KLM gaat wel lager en handelt tegen de markt in, maar het erger gekund denk ik.

 


Update 14:55 uur: Philips?!

Er is geen nieuws, er zijn bij mijn weten geen geruchten en op het forum slingert slechts een enkele, verlate nieuwjaarswens. Zeg maar waarom Philips tussen neus en lippen door -4% staat, want daar lijkt het een beetje op. Is het technisch? Daar heb ik geen kaas van gegeten, maar volgens Royce Tostrams is €29,25 de steun.

Vandaar ook deze iets langere grafiek en niet het gestaag dalend dagplaatje.


Die prijs stond intussen vandaag al bijna op het bord. Intussen krab ik mij achter mijn oor of Philips een defensief of een cyclisch aandeel is. Was ooit het laatste, maar met die omschakeling naar medisch dacht ik zelf meer aan defensief. Het fonds valt nu vooralsnog een beetje door de mand als veilige haven.   

 


Update 14:30 uur: Pondje minder

Uit het leven gegrepen :-) Valuta kan rendementen maken of breken, weten we ook maar al te goed op de markten. Nou ja, wees blij dat ze geen 10% van je scores aftrokken, Michael. Geen 180 maar 162 bekt trouwens ook niet echt lekker.

 


Update 13:30 uur: Bristol-Myer Squibb Celgene

Even en dealtje van $74 miljard. Alsof het niks is. Dat geldt ook voor de koersreacties. Celgene doet pre-market VS nu +32% en Bristol Myers Squibb -15%.

 


Update 11:30 uur: Cyclische cyclicals

Intussen is alles wel verteld en weet u alles over Apple en de rest. Daarom laat ik de, zoals ik ze zelf noem, waardegrafieken maar spreken. Op de titel na - het is een omzetwaarschuwing en daarover zo meer - kan ik mij goed vinden in wat collega Paul schrijft over Apple.

De groeipotentie voor de lange termijn en de operationele kracht van dit bedrijf zijn meer transparant. Voor langetermijnbeleggers blijft Apple dus nog steeds een goede keus. Wel zien we de afhankelijkheid van de iPhone graag afnemen.

Daarnaast bevindt het aandeel zich momenteel haast in een vrije val dus is het sowieso verstandig nog even te wachten op tekenen van stabilisatie. Gestaffeld instappen is echter ook een optie.

Voor korte termijn tipjes, ritjes, voorspellingen en ander god-zegene-de-greep glazen bolwerk moet u nooit bij mij zijn. Voor de lange termijn doen zich denk ik nu prachtige kansen voor. Tenminste, u kunt Apple zelf, maar ook onze chippers tegen prijzen kopen die maar eens in de zoveel jaar voorbijkomen.

Zoals ook Paul schrijft, is gstaffeld instappen - plukjes kopen dus op de daling - misschien de beste optie voor wie deze aandelen altijd al had willen hebben (maar ze te duur vond). Of u moet aan de hand van uw lijnen in de grafieken, uw intuïtie, of wat dan ook een moment timen. Dat is wel veel risicovoller.

Heb gewoon niet de illusie dat u de bodem vist, klaar. Eerst ASML. Het is niet nieuw, ik geef deze grafiek vaker, maar het verhaal is nog steeds hetzelfde. Het enige wat bij ASML daalt zijn de koers en de waardering. De omzet- en winstverwachtingen stijgen nog. Gewoon zou ik er bijna aan toevoegen :-)

Natuurlijk kan er nog een hoop van de koers af - zeker als nog meer techs gaan winstwaarschuwen, er een recessie en misschien nog meer ellende komt - maar voor de lange termijn is het bedrijf goed gepositoneerd. Het denkt de komende jaren de omzet te verdubbelen. Het aandeel was in vijf jaar echter niet zo goedkoop. 

De analisten - van hen zijn de verwachtingen afkomstig - weten zich geen raad met de omzet en winst van ASMI, als ik de lijntjes zie zwabberen. Kortom, als u er het komende jaar nou niks van verwacht, kan u op lange termijn wellicht een hoop plezier beleven aan dit kwaliteitsfonds. Gisteren kreeg het nog een TSMC award.

Nog iets en dat geldt voor al deze fondsen en als u lange termijnbelegger bent: krab u achter uw oor waarom u ze misschien een jaar geleden overwoog en nu tegen tientallen procen korting (zowel koers als waardering) koudwatervrees hebt. 

Ik durf het bijna  niet te zeggen, maar is Besi aan het stabiliseren? Wat omzet en winst betreft is dit een van de meest volatiele fondsen op het Damrak - inderdaad, aard van het Besi - en de verwachtingen gaan straks weer net zo snel omhoog. Als u dat niet wilt missen, moet u eens durven.

Ik kijk morgen weer, want de analisten moeten nog hun nieuwe Apple ramingen gaan maken. Let wel, de omzetverwachting gaat een tik krijgen, maar ik ben juist nieuwsgierig naar wat ze met de winsten doen. Want Apple gaf gisteren dan wel een joekel van een omzet-, maar geen winstwaarschuwing.

Wie weet wordt minder omzet, maar meer winst wel de new normal bij Apple door haar prijspolitiek. Het bedrijf speelt haar pricing power uit. De iPhones en iMacs zijn de laatste twee jaar iets van 30% duurder geworden en het bedrijf lanceerdere poepchique en nog veel duurdere hoogsegment telefoons en computers.

Even tussen onder ons: ik beleg niet in individuele aandelen (beleggen is keuzes maken, maar ik baal nog steeds dat ik paar jaar terug toch Royal Dutch Shell niet kocht op €16 en €17. Buitenkansje die zelden voorbij komt. Ik hoop niet dat ik dit over zoveel jaar ook over Apple zeg. Of misschien wel ASML, ASMI en Besi.

Geef ik u tot slot Randstad nog mee, ook een cyclical die vandaag op haar donder krijgt door een downgarde van Credit Suisse. Nee, uitzenders is niet the place to be als de economie afkoelt en er misschien een recessie op de loer ligt, maar uiteindelijk wel het moment om ze te kopen voor een rit omhoog.

Grote kans dat de omzet en winstverwachtingen nog verder omlaag gaan dit jaar, maar nogmaals: dit blog is niet bedoeld voor wie niet verder dan een jaar vooruit kijkt.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen2:01:47

  Philips Koninklijke
43,930
+0,285
+0,65%
  RANDSTAD NV
46,300
+0,250
+0,54%
  ASM International
83,920
+0,140
+0,17%
  BE Semiconductor Industries
29,110
-0,060
-0,21%
  ASML Holding
226,050
+2,750
+1,23%
  Bristol-Myers Squibb Co
49,860
+0,120
+0,24%
  Apple
222,770
+2,070
+0,94%
  Celgene Corp
98,670
+0,070
+0,07%
  Air France-KLM
9,110
-0,054
-0,59%