Terug

Columns

Watchlist

Must read: Hedgefondsen slaan plank mis

Door IEXProfs Redactie
op 6 dec 2018 om 10:45

Actieve obligatiefondsen verslaan de index wel
Aandelen-ETF's veroveren steeds meer marktaandeel omdat ze beter presteren dan actief beheerde aandelenfondsen. Bij obligaties ligt dat anders. Hier zijn het de actieve fondsmanagers die beter scoren.

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de twee modelportefeuilles van IEXProfs: IEXFonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's)? 

Rendement IEX Fonds 40: -3,29% (ytd)
Rendement Index 20+: -0,88% (ytd)

Ohh ohh

Tot zover de wapenstilstand?

Nederland telt in 2018 1.540.000 beleggende huishoudens (+11%)
De Nederlandse markt van particuliere beleggers vertoonde in 2017 al een onstuimige groei, mede dankzij een alsmaar dalende spaarrente en een beursklimaat dat geen grote schommelingen vertoonde. In 2018 is de volatiliteit weliswaar fors toegenomen, maar de rente op spaarrekeningen blijft historisch laag (in reële termen zelfs negatief), en dat mist zijn uitwerking niet. Er zijn netto circa 150.000 beleggende huishoudens bijgekomen dit jaar en dat is tamelijk uniek. Want sinds eind jaren ‘90 hebben we niet meer gezien dat het aantal beleggers drie jaar achtereen toenam. Dit blijkt uit Retail Investor, het jaarlijkse onderzoek van Kantar TNS.

Omgekeerde curve
Wijst een omgekeerde rentecurve echt op een aanstaande recessie?

Nieuw tijdperk beleggingsfondsen
Ja, actief beheerde beleggingsfonden zijn heel succesvol geweest de afgelopen jaren, maar let vooral op de geldstroom. Uit Amerikaanse fondsen stroomt veel geld weg.

Hedgefondsen slaan plank mis

Auw

Cash is king onder de boom

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.