Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Ahold, Binck en ABN

Door Arend Jan Kamp
op 7 nov 2018 om 16:35

Update 16:35: Dat was de dip?

De stijgingsdagen springen deze maand springen er zeker niet uit, maar opgeteld begint het te wegen. Als dit zo doorgaat, was dit weer zo'n klassieke 10% dip die zo kenmerkend is voor de bullmarket anno 2009.

Voor de AEX was de schade iets groter en het herstel is ook wat langzamer.

Plak ik de heel wat moeilijker liggende Bel 20 en DAX er ook nog even bij. Hier is iets meer nodig voor een vrolijker beeld dan een paar keer +1%.

Het is het dividend dat de DAX nipt voor een bearmarket behoedde, want de DAX Kurs (zeg de Duitse AEX) daalde 21% vanaf de top in januari.

 


Update 16:00: Bearish Berenberg

U gaat minder aandelen adviezen krijgen, want berenberg hannest met de bullmarket? Nog geen jaar nadat de bank ambitieus haar analistenteams uitbreidde en ook veel Nederlandse aandelen ging volgen, houdt de Duitse bank er voor een groot deel weer mee op. Tientallen mensen moeten weg bij de bank. 

Mooie reden om lid ter worden van IEX Premium, hebt u iedere dag voor een zacht prijsje alle advies en duiding die u zich maar wensen kan.

 


Update 15:40: HalbeWessels

Kijk aan, met korting. Slim. De eerste €2,92 heeft hij al verdiend voor de zaak. Hij is Halbe en ik vind het eigenlijk wel humor hoe hij zijn nieuwe baan bij VolkerWessels aankondigt.

Wat gaat hij eigenlijk precies doen? Uhm... Lobbyen?

Succes in ieder geval Halbe en VolkerWessels. Jullie hebben het nodig, want de koers is bijna gehalbeerd. 

 


Update 14:55 uur: Binck

Geen nieuws of wat dan ook, maar Binck is aan iets moois bezig?

 


Update 14:25 uur: Waarom daalt ABN Amro?

ABN Amro levert, ofwel de Q3-cijfers zijn in orde. Kosten omlaag en u mag u hoogstwaarschijnlijk verheugen op een dividendverhoging en/of eigen aandeleninkoop. Dan is de koers ook al een procentje of twinig afgekomen dit jaar, plust de AEX dik een procent en dus floreren uw ABN Amro's.

Nee, die staan eenzaam te huilen in een donker hoekje op de beurs. Het zit 'm ook niet in de sector vandaag, want de Euro Stoxx banks index staat er prima bij. ABN Amro is daar echte de grote dissonant. Wáárom die daling? OK, er zitten wat eenmalige, niet wederkerige meevallers in het winstcijfer.

Dat stelt alleen niet zo heel veel voor. het grote verhaal, maar dat geldt al het hele haar voor alle banken, is dat vooral minder economische voorutizichten en de handelsoorlog de koersen drukken. Ah, is hier de smoking gun? Uit de conferende call. Meer kosten, en dus minder dividend en inkoop?

Overigens doet ABN Amro op de huidige koers 6,5% dividendrendement.  


Update 10:50 uur: Geldmaat

Die is scherp :-)

 


Update 10:30 uur: Teslin

Gedoe bij Accell (en héél toevallig een dik interview in FD gisteren), het verhaal Beter Bed kent u en vandaag zit Teslin met de handen in het haar over cijfers en outlook Kendrion? Het is gemakkelijk om de vermogensbeheerder uit te lachen of verwijten te maken, maar zo'n rare portfolio is dit toch niet?

Verre van dat, maar ook dat is beleggersrisico: mooie bedrijven en aandelen kunnen zich lelijk tegen u keren. En bij Teslin komt dit jaar veel tegelijk. Pure pech, dunkt me. Ik wens het huis veel succes met het schrijven van de aandeelhouderbrief met kerst.

 


Update 10:15 uur: Lies, damned lies, and statistics?

Om de VS midterms voor vandaag af te sluiten. Tip: schrijf deze cijfers niet als zekerheidje in uw agenda. Het wil nog wel eens anders uitpakken. Zo levert oktober statistich gezien aandelen +0,4% op, maar dit jaar kwam dat er niet helemaal uit, zoals u hebt gemerkt.

 


Update 10:00 uur: Wat is nou eigenlijk beleggen?

Officiële definities zijn er niet wat het verschil is tussen handelen en beleggen. Hoe denkt u er over? Ik ben (als lange termijnbelegger) ouderwets uit de Benjamin Graham school. Ik neem aan dat bijvoorbeeld goud- en bitcoin liefhebers/fans/beleggers/handelaren (aanvinken naar keuze) het volstrekt met me oneens zijn.

Let wel, IEX is neutraal. k verkondig louter mijn eigen opvattingen.  

De uwe misschien? Laat maar horen.  

 


Update 09:30 uur: Ahold Delhaize

Hoe lang bent u? Bier en chips graag onderaan Zaandam, groente en fruit kunnen tegen het plafond:

Ik krijg visioenen (eigenlijk nachtmerries, maar mijn vrouw leest mee) van die vreselijke Ikea-magazijnen met die stellages van 10 meter hoog. Misschien dat Ahold Delhaize ze een beetje opleukt. Eerst 13 november afwachten, dan presenteert nieuwe CEO Frans Muller zijn strategie. Hij start in ieder geval met lekker cijfers:  

Citaatje Nico:

Sterke cijfers die laten zien dat het economisch goed gaat in de markten waar Ahold actief is. Uiteraard zal pas in een mindere economische periode duidelijk worden hoe Ahold en de andere grote supermarktketens zich staande houden in het Amerikaanse concurrentiegeweld.

We schreven al eerder dat Ahold Delhaize vanuit haar opgebouwde expertise wellicht niet de grootste speler is, maar wel eentje met kennis van zaken. Het neemt stap voor stap initiatieven waarmee ook online de aanwezigheid vergroot wordt.

Ik ben het met hem eens. Sinds de eerst winkel in 1887 open ging, voert Albert Heijn vrijwel permanent hevige concurrentiestrijd en prijzenoorlogen en daar is ze tot dusverre altijd glansrijk uit tevoorschijn gekomen. Misschien is de komst van Amazon inderdaad de grootste uitdaging tot nu toe in naar bestaan.

Ook dat kan een voordeel zijn, als er zwakkere en minder innovatieve concurrenten buitenspel worden gezet. Last but not least, wie zegt eigenlijk dat Amazon dit potje gaat winnen en alles naar zich toe trekt?

 


Update uur 09:00: Fugro

Let u even op vandaag:

 


Update: 09:00 uur: Nederlands heerscht!

Goedemorgen, wat een mooi filmpje van Bloemkoolberg. En wat is het toch jammer dat we hier eigenlijk niet in kunnen beleggen. Hup, breng het hele Westland naar de beurs.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen7:30:11

  Ahold Delhaize Koninklijke
22,695
0,000
0,00%
  BinckBank
6,360
0,000
0,00%
  Fugro
7,266
0,000
0,00%
  Kendrion
19,080
0,000
0,00%
  AEX
579,08
0,00
0,00%
  VolkerWessels
15,740
0,000
0,00%
  ABN AMRO BANK N.V.
18,495
0,000
0,00%
  BEL 20
3.705,62
0,00
0,00%
  NY-S&P 500
0,00
0,00
0,00%
  DAX
12.457,70
+68,08
+0,55%