Terug

Columns

Watchlist

Vooruitblik: This time it's different?

Door Arend Jan Kamp
op 15 okt 2018 om 08:00

Of toch niet? De dip lijkt een beetje op de vorige in februari, die strikt genomen nét niet op het bord kwam (-10%). AEX 515,96 was de laagste stand dit jaar en die hield het maandag niet. Onze future zakte er vrijdagavond al even doorheen.

Nog een keer 3-0.

Uiteraard zijn we op de beurs ook nooit te beroerd om bij de andere kant van onze trades het verlies er nog even in te wrijven.


Zelfs onze prijsindex doet het dit jaar beter dan herbeleggingsindex DAX. Afgang, want zo briljant is Oranje ook niet. Zelfs de AEX herbeleggingsindex staat onder water.

Dat heeft alles met de huidige dip te maken, want een dip is het. Full disclosure: de AEX (ETF) heb ik donderdag zelf (bij)gekocht op 518.


De dip lijkt een beetje op de vorige in februari, die strikt genomen nét niet op het bord kwam (-10%). AEX 515,96 is de laagste stand dit jaar en die hield het vrijdag net. Wel zakte onze future er vrijdagavond even doorheen.


Een dip dus. Vooralsnog is het ook nog niet meer dan dat. Dit is de AEX sinds het slot van 8 maart 2009. Een dag later begon de huidige bullmarket.

Niks bijzonders nog. De huidige zeperd is nog amper terug te vinden en u ziet dat dips en dalingen - en nog wel erger ook - vaker voorkwamen in de opgang.


Tussen dip, bull- en bearmarket

Hamvraag is nu of er herstel komt na de dip. Dat was deze bullmarket steeds het geval en daar ontleent het bekende buy the dip haar faam aan. Dat bleek steeds lucratief te zijn. Garantie tot de voordeur dat het dit keer weer zo is, of dat dit keer de dip de opmaat is voor de bearmarket.

Is. Niet. Te. Voorspellen. 

Het grote verschil met februari is dat diverse grote of ontwikkelde indices al in een bearmarket zitten, of er tegenaan hikken. China is de bekendste en de grootste:


Dichter bij huis is bijvoorbeeld Italië ook al de klos. Let wel, zelfs de DAX, de CAC 40 en ook de Eurostoxx 50 en 600 zitten (nog) niet in een bearmarket.


Hoewel Amerika hardhandig is wakker geschud - de all time highs zijn nog maar net van twee weken - moet de S&P 500 nog dippen. De Nasdaq 100 deed dat al wel. Risk happens fast: u kunt het niet meer horen, maar het is wel zo. Is dit snel gegaan, of is dit snel gegaan? 


Het laatste woord is aan de scheidsrechter, ofwel de MSCI World Index. U ziet het, formeel is dit ook nog net geen dip, maar ook hier is het wel snel gegaan donderdag en vrijdag. 


Helaas, de MSCI Emerging Markets Index zit wel in een bearmarket.


Kortom, komt er herstel en is dit weer - achteraf - een mooi koopmoment, of gaan we magere tijden tegemoet? Wie uit is op koerswinst en risico wil nemen, moet deze vraag zelf beantwoorden. Het is natuurlijk pikant en wel zo spannend dat dit uitgerekend nu gebeurt, want het Q3-cijferseizoen begint echt deze week.

Of bent u al in paniek geraakt of de put in gepraat door alle permaberen en doemprofeten die weer uit hun holen komen? Vandaar ook het plaatje boven dit stukje, Hedgeye overtreft zichzelf weer. Ga maar eens op Zero Hedge kijken, of bij de andere perma-eind-der-tiiden-roepers. Dit keer gaan we er echt aan, hoor :-)

TINA en de rentes: This time it's different?

Wat dat betreft heb ik iets beters, zinnigers, genuanceerders en doordewolgeverfders voor u in de aanbieding. Morgen vertellen bij RTL-Z één huidige en twee oud-IEX'ers - er zit hier minimaal 75 jaar beurs-, handels en beleggingservaring aan tafel - hoe volgens hen de vork momenteel in de steel zit. Kijken dus.

Zelf ben ik heel benieuwd wat Lukas, die intussen alweer iets heel hoogs bij BlackRock is, over de rentes te vertellen heeft. Als je mee leest Roland, vraag de heren ook even naar hun privé-posities. Anders vraagt u het zelf maar, het is een interactieve uitzending.

 

Recordverkopen

Q3-cijferseizoen dus. Vallen de omzet en winstcijfers weer mee en durven de bedrijven een outlook af te geven? Ik kan me voorstellen dat niet veel bedrijven staan te trappelen om een ronkend verhaal en -cijfers af te geven met die handelsoorlog, afzwakkende wereldeconomie en de nu buitelende markten.

Last but not least, zelf verkochten topmanagers (de zogenaamde insiders) van bedrijven in augustus - dus voor de huidige stille periode in ging - nog voor een recordbedrag aan eigen aandelen. Uit Barron's van 6 oktober:

In light of the big jump in corporate stock repurchases, it is notable that executives at those companies are doing the exact opposite: dumping their shares at a record clip. Again, according to TrimTabs, corporate insiders sold $10.3 billion worth of stock in August.

That’s the highest amount of selling in the month of August over the past 10 years, says David Santschi, director of liquidity research at TrimTabs. The previous high was $9.3 billion in August 2017.

Verschil met eerdere dips

Nog iets en ook dat is wellicht een verschil met eerdere dips en ellende deze bullmarket: het is de eerste dip van het einde gratis geld tijdperk? De Fed is al langer om, maar ook de ECB stopt er volgend jaar mee en de andere centrale banken verkrappen al hun verruimingsprogramma's, of gaan dat doen. 

Bovendien wordt zo'n beetje overal de beoogde inflatie van 2% gehaald en is werkloosheid nergens meer een issue. Monetair beleidsmatig dan, begrijp me goed. Zeker in de VS is de lange rente trend na 35 jaar al gedraaid naar opwaarts en dan mag u verwachten dat de rest uiteindelijk gaat volgen?  

Hier ziet u de twee belangrijkste rentes, ofwel die van de dollar en de euro die worden vertegenwoordigd door de Amerikaanse en Duitse tienjaars.


Als dit zo doorgaat, dan wordt de beleggingspropositie voor (dividend)aandelen anders. Want de dividendrendementen op risicovolle aandelen moeten dan weer concurreren met de rentes op veilige AAA-staatsobligaties. En met de buybacks is het dan misschien ook gedaan, want liever die dure schulden aflossen.

Alles de beursshredder in

De wijsheid is altijd achteraf, ik kan niks bewijzen, maar dit is het scenario wat ik nu in mijn hoofd heb. Dat lees ik ook af aan dat in eerdere dips defensieve aandelen beter bleven liggen dan cyclische en groeiaandelen. Deze week ging echter zo'n beetje alles op één grote hoop bij kop en kont de beursshredder in.

Vooralsnog heeft de dip er voor gezorgd dat aandelen vooral goedkoper zijn geworden: koersen gedaald, winstverwachtingen nog niet. Zo is de AEX tegen 13 keer de verwachte winst en 3,5% verwacht dividendrendement te koop.


De S&P is tegen 16,9 keer de verwachte winst en 2,3% verwacht dividendrendement te krijgen. Of hebt u liever die staatsobligaties tegen nu 3,2%? Dat bedoelde ik net dus met dat die beleggingspropositie voor aandelen aan het veranderen is. There Is No Alternative, ofwel TINA is passé.


Cijferseizoen, ASML, Akzo, Unies, Tom2 en Wessanen

Enfin, wat hebben we voor cijfers deze week? Veel! Uur U is - misschien wel wereldwijd - woensdag 07:00 uur, als ASML met haar Q3-cijfers en (?) outlook komt. Het heeft eigenlijk geen zin om puntjes vet te maken. Bijna alles doet er toe: er zijn ook nog BBP China en voorlopende indicatoren uit VS en Duitsland.

Op voorhand lijken mij Netflix en misschien wel ASML de enigen die de brede markt kunnen raken, als hun koersen met double digits op de cijfers reageren. Doorgaans is dat alleen aan Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft en Facebook voorbehouden. 

15 okt
08:00 Rio Tinto Q3-cijfers
14:00 Bank of America Q3-cijfers
14:30 VS New York Fed manufacturing index okt 20,0
14:30 VS detailhandelsverkopen sep 0,5% MoM
16:00 VS handelsvoorraden aug 0,5% MoM

16 okt
03:30 China inflatie PPI sep 3,5%
03:30 China CPI sep 0,7% MoM
08:00 TomTom Q3-cijfers
11:00 Duitsland ZEW Index okt -13,5
11:00 Italië inflatie CPI sep 1,6%
14:00 Morgan Stanley Q3-cijfers
14:00 Johnson & Johnson Q3-cijfers
14:00 Goldman Sachs Q3-cijfers
14:00 BlackRock Q3-cijfers
15:15 VS industriële productie sep 0,3% MoM
15:15 VS bezettingsgraad sep 78,2%
22:00 Netflix Q3-cijfers
22:00 IBM Q3-cijfers

17 okt
08:00 ASML Q3-cijfers
08:00 AkzoNobel Q3-cijfers

08:00 Danone Q3-cijfers
10:30 VK inflatie CPI sep 0,3% MoM
11:00 EU inflatie CPI sep 0,5% MoM
14:30 VS verkopen nieuwe woningen sep 1,24M
22:00 Alcoa Q3-cijfers

18 okt
06:30 Nederland werkloosheidspercentage
08:00 Unilever Q3-cijfers
08:00 Sligro Q2-cijfers
08:00 Flow Traders Q3-cijfers
08:00 Kas Bank Q3-cijfers

10:30 VK detailhandelsverkopen sep -0,4% MoM
14:30 VS wekelijkse jobless claims
14:30 VS Philadelphia Fed Index okt 20,0
18:00 NSI Q3-cijfers
22:00 AMD Q3-cijfers
22:00 Novartis Q3-cijfers

19 okt
04:00 China industriële productie sep 6,0%
04:00 China detailhandelsverkopen sep
04:00 China BBP Q3 1,6% QoQ
08:00 Wessanen Q3-cijfers

08:00 Philips AVA
08:00 Wereldhave Q3-cijfers
14:00 Schlumberger Q3-cijfers
14:00 Procter & Gamble Q3-cijfers
14:00 Manpower Q3-cijfers
16:00 VS verkopen bestaande woningen sep 5,34M
16:00 Optie-expiratie


Nico pakt al uit met een enorme vooruitblik op onze en een aantal buitenlandse fondsen. Pharming is overigens pas 25 oktober. Verhip, hij heeft het ook al over TINA. 

Ik pik één dingetje uit dat verhaal: ASML, copypaste. Nico refereert uiteraard aan de Q2-cijfers:

Pikant detail: de orderintake viel toen met 20% terug naar €2 miljard ten opzichte van het kwartaal ervoor. Tussen de regels door lazen we echter dat ASML er op rekende dat de tweede jaarhelft beter zou worden. Inmiddels is er veel gebeurd in semiconductorland en zijn alle ogen gericht op die orderintake.

vw


Het is echt spannend woensdag. Als die orderintake en outlook meevallen, is ASML ineens heel goedkoop voor Veldhovense begrippen. Vallen ze tegen, dan ligt nog een koersschok voor de hand, maar besef wel dat de koers al hard is afgekomen. Overdrijving ligt dan op de loer.


Ik pik nog een paar fondsen mee. Prettig als de heer Paul P. van Unilever zich nu weer met omzet en winst van zijn bedrijf gaat bezighouden in plaats van dat getut met hoofdkantoor en dividendbelasting. Handen uit de mouwen, heet dit in 010: die omzet en winst moeten omhoog. En de marges, als het even kan. 


Dat geldt ook voor AkzoNobel: de omzet moet omhoog. Maar dat is al zeker tien jaar een probleem daar, hoewel het bedrijf wel steeds de winst per aandeel verhoogde. Laat het blauwe lijntje nu net bokken... De groene streep naar beneden is de chemie desinvestering.


TomTom dan. Daar gaat het vooral over de fantasie die er al dan niet in het aandeel zit. Van de cijfers is in ieder geval weinig fundamentele chocolade te maken. Het fonds is wel een stuk goedkoper geworden. 


Wessanen: wie zegt dat de beurs een casino is? Strak ingeprijsd die zeperds van deze zomer. De groeiwaardering is nu uit het aandeel gelopen - begin juni was dit nog het duurste aandeel op het Damrak - en dat is terecht, want niemand verwacht voorlopig nog groei. Of....? Vrijdag weten we het. 


Veel succes deze week. Als ik nog even kort mag samenvatten: een dip staat al op de borden en dat kan kan een bearmarket worden, te meer daar het Umfeld voor aandelen voor het eerst deze bullmarket fundamenteel aan het veranderen is. Zo niet, dan is deze bullmarket ons voor de zoveelste keer te bullish af. 

Sluit ik weer af met de video van Corné.  


Dank voor het lezen en uw reacties en tot morgen, tot voorbeurs. Dank aan mijn vrouw voor de eindredactie, ze bespaart u vele typo's. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:00

  Akzo Nobel
82,580
+0,690
+0,84%
  Wessanen
11,350
0,000
0,00%
  UNILEVER
54,430
-0,570
-1,04%
  AEX
576,83
+2,04
+0,35%
  ASML Holding
226,600
+2,800
+1,25%
  TomTom
11,326
-0,028
-0,25%
  NY-S&P 500
0,00
0,00
0,00%
  DAX
12.468,53
+58,28
+0,47%