Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Dikke minnen

Door Arend Jan Kamp
op 10 oktober 2018 22:00

Upodate 22:00 uur: Auw!

Slechtste dag in New York sinds Brexit dik twee jaar terug, als ik het goed heb?

Dit is even andere koek dan weer een all time high. Wall Street is het dalen nog niet verleerd. Kijk die AEX future ook eens, puinhoop. De index gaat nu echt richting -10% vanaf top op 576,90, als er geen herstel optreedt vannacht en morgenochtend. Zelf koop ik de AEX bij als het inderdaad -10% wordt.

Hier nog even het volledige beeld van Wall Street. Vooral internetaandelen krijgen op hun donder. Let wel, New York komt van een all time high af, ofwel kan nog wel wat hebben. Dat is in Azië vannacht en morgen in diverse Europese landen wel anders, daar is het vet van de botten. Zie helemaal onderaan dit blog.

Zie verder de volatiliteit, in één keer door officieuze nervositeitsgrens 20. Goed voor Flow Traders? De AAA-rentes dalen echter maar één basispunt, ofwel de rentemarkt is zich van geen kwaad bewust. Opvallend. Slaap lekker vannacht. Als u niet slaapt van de koersen, moet u uw risicoprofiel misschien wat bijstellen.

Kijk, dit bedoel ik. De MSCI Netherlands Index staat -4,3% in dollars, maar met herbelegd dividend schat ik zo rond -1,5%. In euro's zal het nog een plus zijn, dat zoek ik morgen wel uit. Iemand nog iets over dat onze aandelen altijd zouden achterblijven?

 


Update 20:30: Nog meer uitverkoop

Stil zitten, we worden geschoren. The Big Board is ook de sjaak. Zelfde verhaal als Europa. Het gaat te ver om een full-blown risk-off modus te spreken en het is nog te vroeg om van bearmarket, laat staan een krach af te kondigen. De rentes stijgen bijvoorbeeld zowaar. Dips liggen wel op de loer, of zijn er al. 

Neus dicht, zoek uw favorieten maar. Zenuwen voor het cijferseizoen? Zeg waarom we dalen. Mr. Market laat zich nooit echt in de kaarten kijken. Voor de nieuwelingen op de beurs die dit nooit eerder hebben meegemaakt en nagels bijten: Dalen. Hoort. Er. Bij. En dat weet u maar al te goed.

Als het goed is hent u vantevoren bedacht wat u moet doen als de beurs zakt. Doe dat. Hebt u daar nooit over nagedacht? Ga dat snel doen, voordat het een keer echt los gaat. Want dan zien ook deze voorpagina's er wel anders uit. En oh ja, dit kwam vaker voor sinds 2009. Op het laatste moment draaide de markt steeds. 

IK heb verder niet veel toe te voegen en doe maar even een rondje networks. Wat maken die er van? CNBC heeft een rouwkaart homepage:

Bloomberg staat ook te gillen tussen de schuifdeuren. Waarom wordt een Dow Jones beweging toch altijd in punten en niet in percentages gegeven?

Reuters weet weer van niks. U moet echt zoeken. Even off-topic: hulde voor het persbureau dat het geen dag haar twee gevangen gezette verslaggevers in Myanmar vergeet.

WSJ houdt het ook beschaafd.

Bij FT denken en kijken ze echt niet verder dan Tesla :-)

Het laatste woord is aan...

 


Update 16:15 uur: En de AEX? Die daalt. Alweer

>Dat was net AEX 530,01. Het is weer zo'n dagje. Vroeger werden we op dit uur nog wel eens gered door de cavalerie op Wall Street, maar die wrijft het er dit keer nog maar eens extra in. U ziet ook een bescheiden technologei sell-off op de Big Board eb verder handelt er geen enkele index meer met een nul voor de komma.

 


Update 16:00 uur: Adyen doet wat alleen Adyen kan

Met een beetje fantasie doet precies tien jaar ná fintech Adyen een soort reversed kredietcrisiskrach. Dit is de hele koerswinst sinds de beursgang an het aandeel in juni. Eind 2008 was dit zo'n beetje het percentage dat de AEX verloor in twee maanden tijd. De dagelijkse koersuitsalgen van Adyen bevestigen het ook.

Als ik goed heb geteld: van de 86 beursdagen deed Adyen het slechts 26 met een nul voor de komma, groen of rood. Hoogste uitslagen zijn +8,2% en -12% vorige maand. Hoogste volume was 1,5 miljoen stuks op introductie, maar er zat ook een dagje met slechts 2500 stuks tussen. U zet zowel barchart als rechte lijn.

Intussen volgt al een clubje analisten het aandeel en dit is hun consensus. Die komt aardig in de buurt van de huidige standen.

Zo langzamerhand begint er ook iets van een waardegrafiek te ontstaan met verwachtingen. Ja, het is aandeel is peperduur, maar als de groeiverwachtingen van tientallen procenten per jaar blijvend worden waargemaakt, kan dit achteraf toch een koopje blijken. Zie Amazon!

 


Update 15:45 uur: Beter Bed is van ons allemaal?!

Het is weer helemaal mis bij - ook dat nog - bij het uit de AScX gedegradeerder lokaaltje Beter Bed. Collega Niels spotte het net. Nee, het gaat niet om de Blokkertjes, maar om... ons?! Wat? Klopt dit wel|? Wist u dit en wie weet misschien meer.

Niet om het er in te wrijven, maar... Oh, wat erg. Volgende week vrijdag cijfers. Als die er nog zijn.

Verder afwachten maar :-)

Wat is IEX toch een mooie beurscommunity. Dank wijze beursman die mij dit vertelt, het zit waarschijnlijk zo. UBO, weer wat geleerd. 

 


Update 14:30 uur: DSM?!

Technisch kukelt DSM zo onder het 200-daagse gemiddelde. Het begint eentonig te worden, maar ook hier is het gissen naar het waarom. Er is al tijden geen zwaarwegend nieuws op en rond DSM. Dat kukelen is niks te sterk uitgedrukt, dunkt me. Moet u zien. Risk happens fast, zal ik maar clichématig zeggen.

Geluk bij een ongeluk is dat DSM vooral goedkoper wordt van dat gedaal. Niettemin kunnen de winst en omzetverwachtingen wel een opkikkertje gebruiken. Op 31 oktober heeft DSM Q3's. Er staat overigens 1,4% short uit bij DSM van twee partijen en dat is al tijden zo.

 


Update 11:40 uur: KPN

Mooi woord, Breitbandausbau. Deutsche Telekom, het is het enige telenieuws dat ik kan vinden. Het is alleen van 11:00 uur toen de stijgingen al op het bord stonden.

Telekom-Chef - Stecken in nächsten Jahren 5,5 Mrd in Breitbandausbau - Reuters News

Altice gaat ook hard, maar dat lijkt me niet echt het referentiekader. Die Deutsche Breitbandbreedbekkikker staat in ieder geval +3% en moeten we daar ook de vrolijke KPN-beweging van vandaag aan toekennen? In ieder geval is de stijging welkom, want KPN is diepe treurnis dit jaar. De andere EU tlekoms stijgen minder hard. 

Nu nog een beetje volume graag, want dat houdt niet over. Gelukkig hebt u het dividen van 4,7% nog, maar daar betaalt u wel bijna 20 keer de huidige winst voor.

Wacht even, is dit de smoking gun? de Franse telecommers liggen ook goed.

 


Update 11:00 uur: ASML, ASMI en Besi

Schrale troost is dat niet alleen ASML, ASMI en Besi beroerd liggen vandaag, maar alle Europese chippers krijgen een paar procent om hun oren. U wel? Ik weet niet waarom, niets te vinden. In de VS bewogen gisteren de Nasdaq 100 en de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) amper, daar zit het hem op het eerste oog ook niet in.

Op het tweede oog is het beeld helemaal onthutsend, maar dit maar even terzijde. Ik vraag me wel af hoe het beeld zou zijn als de Nasdaq 100 Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Facebook, Netflix en Nvidia niet kende.

 


Update 10:30 uur: ASR

ASR houdt vandaag een investeerdersdag in Utrecht voor aandeelhouders en analisten. De doelen voor de komende jaren worden wat aangescherpt. ASR noemt ze ambitieus en uitdagend voor de Nederlandse markt. Dat vindt KBC ook, maar niet onmogelijk en ze verhoogt het koersdoel al naar €39 van €37.

Voor de komende jaren mikt ASR op een operationeel rendement op eigen vermogen (ROE) van 12% tot 14%. Over drie jaar moet er een autonome kapitaalcreatie zijn van in ieder geval €430 miljoen. Het dividend wordt vastgepind op 45%-55% van het nettoresultaat en de solvabiliteitsratio, nu rond 194, moet in ieder geval boven 160 blijven.

Hier zijn de bulletpoints uit het persbericht:

  • Operationeel rendement op eigen vermogen tussen 12-14%
  • Organische kapitaalcreatie tenminste € 430 miljoen in 2021
  • Solvency II ratio (standaardformule) comfortabel boven 160%
  • Dividend pay-out ratio tussen 45-55% van het netto operationeel resultaat (na kosten voor hybride
  • kapitaal) en de ambitie om een stabiel tot groeiend dividend per aandeel uit te keren
  • Handhaven van een ‘single A’ rating (S&P); een financiële schuldratio onder 35%

In beeld ziet dat er zo uit. Hier vindt u alle documenten. De fantasie in het aandeel is of ASR al dan niet op Vivat gaat bieden en zo ja, hoeveel? Het fonds geldt als gedoodverfde koper, maar appeltje-eitjes zijn er niet altijd op de beurs en Aegon en Allianz worden ook genoemd.   

vw

Ambitieus dus, maar ASR heeft een trackrecord. Herbelegd en geïndexeeerd, dit mag er zijn. En de polder maar zueren over die salarissen...

 


Update 09:15 uur: ING en ASR

U ziet de koersstijging, ING krijgt een ronkende buy van The Firm, maar wel met een kleine koersdoelaanpassing. KBC zet ASR op €39 van €37 (hold).

 

 


Update 08:30 uur: EU dips

Goedemorgen, schenk nog even een sterke koffie in, want we moeten even praten. De AEX flirt met een dip (-10%)? Het putje dit jaar is 515,96 en de top ziet u pontificaal in beeld. Niet best dus.

Onze index is echter - zeker met nog die hogere top deze zomer - een heus schilderij in vergelijking met het regelrechte knoeiwerk elders in de EU. 

Loopt u maar even mee. 


Donnerwetter, u kunt de DAX gewoon al op de dip kopen als u dat wil en niet zo'n beetje ook. Auto- en bankaandelen bakken er niks van. 


Amai, de Belgen bakken ze ook bruin. Dit is geen dipske meer, maar gewoon een dikke dip.


Milaan is zelfs al bijna een stadium verder: -20% vanaf de top, dit is formeel bijna een bearmarket.


Spanje doet het ook met een dip:


Wat levert dat nou gemiddeld op? De Eurostoxx 50 staat op het randje van een dip:


Gelukkig hebben we Griekenland nog, hoopte ik te kunnen schrijven. Oh nee...


Hier heb ik de Griekse index lang. Niet normaal dit, wat een catastrofe...


Resumerend, wie zin heeft kan in de EU diverse dips kopen. De Britse FTSE 100 en Zwitserse SMI 30 liggen beter. En dan is er ook nog de S&P 500 en die neem ik in euro's. De conclusie trekt u zelf.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen22:59:59

  ING Groep
10,710
-0,062
-0,58%
  Beter Bed Holding
2,310
+0,005
+0,22%
  AEX
629,23
+0,09
+0,01%
  ASML Holding
292,950
+0,650
+0,22%
  ASR Nederland
37,280
+0,040
+0,11%
  ADYEN NV
883,600
+12,000
+1,38%
  MILAAN-FTSE/MIB
24.867,01
-25,14
-0,10%
  BEL 20
4.185,44
+2,66
+0,06%
  NY-S&P 500
0,00
0,00
0,00%
  DAX
13.744,21
-1,22
-0,01%
  Euro Stoxx 50
3.840,97
-5,77
-0,15%
  Athene Composite
922,30
+2,06
+0,22%