Terug

Columns

Watchlist

TA: Allez les Bleus!

Door Royce Tostrams
op 3 okt 2018 om 08:05

De Franse beurs weet de laatste weken binnen Europa de sterkste prestaties neer te zetten. Nadat begin september de bodem werd gezet, veerde de CAC 40 index hard op.

De aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Franse beurs liggen er ook op lange termijn technisch nog goed bij. Ik loop er vandaag een aantal langs.

AEX index

Eerst nog even kort de Nederlandse beurs. De AEX-index blijft moeite houden met de dalende toppenlijn over de toppen van de afgelopen maanden.

Gisteren moest de index in eerste instantie weer een flinke stap terug doen voordat er wat herstel optrad. Hiermee is de schade vooralsnog beperkt gebleven.

Pas wanneer de Nederlandse beurs de dalende toppenlijn weet te breken, zal er ruimte vrijkomen voor een groter herstel.

Het volgende richtpunt wordt dan de top van augustus van circa 565,58 punten.

Onder de steun van 543,87 punten zal het herstel worden afgebroken en kan de index verder corrigeren.

CAC 40 index

De Franse CAC 40 index bestaat uit 40 aandelen met een verschillende marktkapitalisatie. Zo is de marktkapitalisatie van LVMH bijna 20 keer zo groot als het kleinste aandeel, Valeo. De vier grootste aandelen hebben een grote invloed op het koersverloop van de index.

Ik bespreek hieronder eerst het technische beeld van de CAC 40 index en vervolgens de technische plaatjes van LVMH, Total, l'Oréal en Sanofi.

De CAC 40 index heeft met de consolidatiefase die eind mei werd ingezet de stijgende trend verlaten.

Het afgelopen half jaar zagen we per saldo een meer neutraal koersverloop zonder duidelijke richting. Ondanks vaak forse koersuitslagen is de index per saldo niet veel opgeschoten.

De steun rond 5.242,64 punten is recent nogmaals getest en de koers is weer opgeveerd. De correctieve fase van de laatste maanden is verlaten en een aanval op de weerstand van 5.657,44 punten  lijkt te zijn ingezet.

Pas wanneer deze weerstand wordt gebroken, zal de oude stijgende trend weer worden opgepakt en worden hogere koersniveaus mogelijk.

LVMH

Louis Vuitton Moët Hennessy, oftewel LVMH, ligt er technisch bezien niet verkeerd bij. LVMH stabiliseert binnen de opwaartse trend.

De hogere koersbodems signaleren echter nog steeds vraag naar het aandeel. De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking is van de opwaartse trend.

Van belang is dat LVMH boven de steun van 278,60 (de bodem van 29 juni) blijft.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. In dat geval wordt de opgaande trend gevalideerd en mag verdere koersstijging verwacht worden.

Het volgende koersdoel ligt dan rond €350,00.


Total

Oliemaatschappij Total weet te profiteren van de oplopende olieprijs.

Total beweegt in een stijgende trend. Beleggers durven op hogere niveaus in te stappen, hetgeen duidt op een koopkrachtige vraag.

De recente doorbraak boven de laatste koerstop is nog nipt, maar geeft wel de opwaartse intenties aan van het aandeel.

Total heeft aan de bovenkant weerstand rond €63,40 (gevormd op 9 juli 2007).

De steun bevindt zich rond €51,57 (de bodem van 7 september).


l'Oréal

Cosmeticaconcern l'Oréal is de afgelopen maanden even op adem gekomen na een mooie stijging.
Het aandeel pauzeert binnen de stijgende trend.

De hogere koersbodems signaleren nog steeds vraag naar l'Oréal. De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase.

l'Oréal is recent opgevangen door de koerstoppen van 2017 en draait weer omhoog.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de recente koerspiek naar boven wordt gebroken. Dan mag verdere koersstijging verwacht worden.

Enkel bij een terugval onder de steun van €197,25 (de bodem van 26 juni 2017) verzwakt het beeld.Sanofi

Geneesmiddelenproducent Sanofi weet het herstel van de afgelopen maanden door te zetten. Het aandeel heeft begin dit jaar de lange termijn steun rond 62,50 bereikt en is vanaf dat niveau weer omhoog gedraaid.

De afgelopen maanden is het aandeel verder opgelopen en teruggekeerd boven het 200-daags gemiddelde.

De hogere koersbodem die in augustus is gevormd boven de 200-dagenlijn heeft de verbeteringen bevestigd.

Er is een stijgende trend ingezet richting hogere koersniveaus. Het eerste richtpunt voor het herstel ligt nu rond de weerstand van €86,39 (de top van oktober 2017).

Daarboven ligt het lange termijn koersdoel rond €93,82.Concluderend stel ik vast dat de Franse beurs momenteel voorop loopt in het herstel van de Europese beurzen.

De lange termijn technische plaatjes van de vier grootste aandelen uit de CAC 40 index zien er daarnaast dusdanig positief uit, dat de kans groot is dat de Franse beurs binnenkort haar lange termijn stijgende trend weer op kan gaan pakken.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen16:53:27

  AEX
579,00
+2,31
+0,40%
  CAC 40
5.657,83
+37,18
+0,66%
  LVMH
365,700
+1,000
+0,27%
  L'OREAL
249,000
+2,000
+0,81%
  Total
48,215
+0,195
+0,41%
  Sanofi
81,340
+1,120
+1,40%