Terug

Columns

Watchlist

TA: Who’s afraid of yellow and gold

Door Royce Tostrams
op 24 sep 2018 om 08:15

Naast de handelsruzie tussen VS en China moeten de markten nu ook gevolgen van een chaotische Brexit inschatten. Feit is dat Wall Street het technisch steeds beter doet, koopjesjagers trokken de koersen afgelopen week naar nieuwe all-time-highs, terwijl Europa last houdt van verkoopdruk boven de markten.

Veel investeerders kijken met een schuin oog naar goud als alternatieve belegging. In de afgelopen vijf maanden is de goudprijs ruim 200 dollar gedaald, maar feit is dat het edelmetaal recent uit de neerwaartse trend is gebroken.

Dit lijkt weer beleggingsmogelijkheden te scheppen. Vandaag kijk ik naar de technische ontwikkelingen van goud en van de belangrijkste mijnaandelen.

Nederlandse beurs klimt weer boven juni-bodem

De AEX kruipt weer boven de laatste koersbodem, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd. Dat de koers terugkeert boven een oude steun, geeft aan dat het aanbod boven de markt wat afneemt.

Overigens is het patroon met lagere toppen (blauwe stippellijn) nog niet gebroken. De weerstand bevindt zich rond 565,58 (gevormd op 29 augustus).


Goud graaft zich uit

Het edelmetaal goud heeft de neerwaartse trend gebroken en lijkt zelfs een hogere koersbodem te vormen. Dit wijst op aantrekkende vraag naargoud. De neerwaartse fase komt steeds duidelijker achter ons te liggen.

Bij een eventuele doorbraak boven weerstand 1.214,35 (top van 28 augustus) komt er meer opwaarts potentieel vrij. Van belang is dat steun 1.160,26 (bodem van 16 augustus) weet stand te houden.

Na een uitbraak boven weerstand 1.214,35 kan de goudprijs weer naar de niveaus van dit voorjaar rond 1360, met tussenliggende hordes rond 1.235, 1265 en 1309.Bij de mijnfondsen zien we soortgelijke verbeteringen, althans op korte termijn.

Hecla Mining verbetert nu de correctieve fase is gebroken

Het goud- en zilvermijn fonds Hecla Mining heeft een serie met lagere toppen afgebroken, hierdoor komt Hecla Mining er wat beter bij te liggen. Het is nu nog te vroeg om in te stappen, zelfs voor de speculant.

Voor een nieuwe technische verbetering is een doorbraak boven weerstand 3,21 (top van 9 augustus) noodzakelijk. Bij een daling onder steun 2,57 (bodem van 24 maart 2016) zal het technische beeld van Hecla Mining verzwakken.

Het omzetprofiel van Hecla is nog zwak, de dalende moneyflow wijst erop dat er geld uit Hecla Mining weglekt.


Freeport McMoran laat downtrend achter zich

Mijnbouwer Freeport McMoran komt er wat beter bij te liggen nu de dalende trend is verlaten. We verwachten een consolidatie. Indien Freeport McMoran er ook in slaagt om de weerstand rond 14,96 (top van 28 augustus) te doorbreken, treedt een nieuwe verbetering op.

Van belang is dat steun 12,18 (bodem van 11 september) weet stand te houden. Na een uitbraak boven weerstand 14,96 komt er meer potentieel vrij voor traders. Daarna wordt 16,62 het eerstvolgende opwaartse koersdoel, vervolgens kan de koers naar 18 tot 20.

Er lijkt iets aan te komen, want de moneyflow van Freeport McMoran is positief. Die geeft aan dat er nieuw geld in de markt komt. 


Barrick Gold geeft de neerwaartse uitbraak terug

Nu Barrick Gold weer boven de laatste koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt.

Wie een speculatief ritje zoekt moet nog even wachten. Voor een positieve ontwikkeling moet de koers eerst boven weerstand 10,80 (top van 29 augustus) breken. Dan pas klaart het beeld op en kan Barick naar de toppen van dit voorjaar in de range 13,60-13,80.

De steun ligt rond 9,53 (bodem van 11 september). De moneyflow (die van de beursomzetten wordt afgeleid, onderste helft van de grafiek) is opwaarts gericht, wat al duidt op instroom van vers kapitaal.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen10:31:33

  AEX
577,88
+1,19
+0,21%
  Barrick Gold Corp
17,640
-0,380
-2,11%
  Freeport-McMoran
10,360
-0,050
-0,48%