Terug

Columns

Watchlist

Liveblog: Tom2 en Wessanen

Door Arend Jan Kamp
op 19 september 2018 16:30

Update 16:30 uur: Lucas Bols

Om ook nog een stijger in dit blog te hebben, Lucas Bols gaat lekker vandaag. Vandaag welteverstaan, want het fonds zit al ruim een jaar in een neergaande trend. U ziet de hele koershistorie, het aandeel is niet veel opgeschoten sinds de beursgang. De analistenverwachtingen sprankelen ook niet.

Amper groei, wat wellicht het gebrek aan animo verklaart. Noem anders eens uit uw hoofd een paar merken op van het drankenconcern. Ik kom niet veel verder dan jenever en het recent overgenomen Passoa, geef ik eerlijk toe, maar ik ben ook geen drinker.


Tegen nog een tien keer de huidige winst en 3,7% dividendrendement lijkt u amper een buil te kunnen vallen aan dit aandeel. De grafiek is alleen meedogenloos: wat goedkoop is, kan nog goedkoper worden. Hoe ironisch, voormalige partner Wessanen (zie hieronder) bewees juist het tegenovergestelde. 

Helaas, bewees. Vooralsnog. Maar dat is eigenlijk altijd zo op de beurs. 

 


Update 16:00 uur: RELX en Wolters

RELX draait al een tijdje slecht, maar Wolters Kluwer laat nu ook het kopje hangen? Kan, hoeft, maar het kan zijn dat het feest even over is bij deze twee aandelen, die al een jaar of vijf outperformance laten zien. AEX hapert en dan kunnen de duurste aandelen met de meeste koerswinst even de deur uit gaan.

 


Update 15:45 uur: Wessanen

Door alle toestanden bij TomTom en Pharming - Kiadis gaat vandaag wel in de rebound - vergeten we bijna dat er nog een aandeel finaal staat te verpieteren: Wessanen. Die streep naar beneden van deze zomer was die forse, zomaar uit de lucht vallende winst- en omzetwaarschuwing. Die heugt u zich nog.

De laatste dagen is het weer raak, maar dit keer is er geen nieuws. Dat wil zeggen, er is geen witte of zwarte rook meer verschenen sinds Euronext de tussentijdse indexwijzigingen aankondigde. Moeten we hier de verkoopdruk zoeken? Vanaf maandag is Wessanen weer een AScX-aandeel in plaats van de AMX.

Dat is een wereld van verschil. Simple, op de Midkap index zijn indextrackers en -fondsen verkrijgbaar en op de AScX niet. Dat is puur een billboard. Met andere woorden, die huizen moeten hun stukken Wessanen verplicht en gedwongen verkopen, om hun producten weer keurig netjes in de maat met de index laten lopen.

Zo ziet u lokaaltje Alfen amper bewegen, ondanks dat dit maandag in die AScX staat. Wat er allemaal bij Adyen gebeurt heb ik het maar even niet. Dit is een blog en geen boek. Verder verdwijnen ICT en Beter Bed uit de AScX. Laat verder ook maar. OK, Wessanen: dat is bijna gehalveerd dit jaar.


Het aandeel is wel goedkoper geworden, ondanks dat ook de analisten hun schattingen flink naar beneden geschroefd. Ligt hier geen overdrijving op de loer?  

 


Update 11:20 uur: Brekend TomTom

ANP zou exclusief met het bedrijf hebben gesproken.

 


Update 11:00 uur: De rentes? Die stijgen

Toch. Onze eigen tien jaarsrente doet nu -0,60% en de Duitse -0.50%. De Amerikaanse staat zelfs op 3,07%. U ziet het plaatje, vele halve basispunten per dag - dit was per saldo zo ongeveer het tempo - maken er uiteindelijk ook vele. De rente loopt in ieder geval harder op dan ik dacht.


U kent deze beursregel, van de risicovolle aandelen in de veilige AAA-staatsobligaties (waardoor de koersen oplopen en de rentes dalen) als de markt risicobereidheid heeft en andersom, zoals nu, als de beurs in risk-off modus zit.

Vastrentend geldt als het slimme en aandelen als het domme geld, houd dit in de gaten. Hier de actuele standen:


Intussen heeft de Amerikaanse rente de top van mei in het vizier en volgende week tikt de Fed weer een kwartje bij de Fed Fund Rate op. De inflatie staat boven 2%, de economie draait als een lier en er is krapte op de arbeidsmarkt. Ofwel, er is nu niets te bedenken (maar daarom kan het wel gebeuren) dat hogere rentes in de weg staat.

 

Hier nog even een heel lang plaatje. Als ik kermiswaarzegster was zou ik zeggen: zwaai maar met uw handje naar die lange neergaande trend sinds 1981. Het fascinerende is dat er eerst een opgaande trend was van vanaf 1945 tot 1981.

 


Update 10:30 uur: Randstad

Vandaar. Adecco (-4,2%) heeft een zuinige handels-update en daar krijgt Randstad een behoorlijke tik van mee. ABM FN-Dow Jones heeft het nieuws:

Adecco stelt dat de volumetrends begin september een lichte groeivertraging laten zien. In juli en augustus zag Adecco de omzet op autonome basis en aangepast voor het aantal handelsdagen met twee procent stijgen.

De volumetrends begin september wijzen evenwel op een licht groeivertraging ten opzichte van de eerste twee maanden van het derde kwartaal, zo stelde de Zwitserse uitzendgroep.

Blijft opvallend dat in deze beurs de vroegcyclische fondsen en sectoren hypernerveus bewegen, zoals chippers, commodity-waarden en inderdaad ook uitzenders. Randstad ligt al slecht dit jaar (-3,9%) en doet maar weer eens een dip.

 


Update 10:00 uur: Pharming en TomTom

Excusez le mot, zo heet het gewoon op de vloer: wat dit het uitkotsmoment? Niet te geloven, er hebben nu al handelaren 10% gemaakt in Pharming vanaf de bodem even na opening. Bij TomTom gaat het ook hard.

De opening was het wreedst, ofwel tot nu toe nog het grootste verlies en dat zowel bij TomTom als Pharming. Bodemvissen? Wie weet. Wie durft ook...? Als u een aankoopkoers in gedachten had en die is al voorbijgekomen, dan moet u doen wat u moet doen. Verder niet over nadenken. Dat hebt u van tevoren al gedaan. Toch?

 Het kan best zijn dat u vandaag bij beide fondsen uitbodemingsverschijnselen ziet: opdrogende verkoopdruk, oplopende spreads, eerste grote blokken kopers (meestal professionals) in het boek. Dat soort dingen. De kans is alleen groot dat de komende dagen de analisten en banken met advieswijzigingen komen.

Die zijn nu druk aan het rekenen en hun relaties en hun bronnen binnen de bedrijven zelf aan het polsen. Het kan goed zijn dat er hetzij een of meerdere ook de handdoek werpen, of juist weer enthousiast worden. Met alle bijbehorende adviezen en koersdoelen, die weer de nodige impact hebben op de beursvloer.

Daar is de tweede al vandaag, na CFRA dat haar koersdoel verlaagt naar €8,10 van €9,30.

Als u buy & hold belegger bent en overtuigd bent dat TomTom en Pharming een mooie en misschien gouden toekomst wacht, gaat u over tot de orde van de dag en kijkt u niet naar de koersen. Hooguit om bij te kopen, toch? Anders bestaat het eeuwige risico weer dat u laag verkoopt en hoog koopt. Terwijl u het goed zag...

Jij hebt geen positie en jij hebt gemakkelijk praten, denkt u nu misschien over mij, terwijl u zelf tot wel tientallen procenten in het rood staat. Klopt. Wat er nu gebeurt zijn de worst case scenario's, die u min of meer van te voren had kunnen bedenken. En wat te doen in zo'n situatie. Minder voorspellen, meer denken dus. 

Biotechs met één of geen product kunnen tot wel -90% doen op heel slecht nieuws. Ieder jaar zijn er wel een paar die dit overkomt. TomTom zit weer in een markt, waarop álle technologie juggernauts van deze wereld actief zijn. Dan moet je een scenario hebben, als die ineens een keiharde concurrent blijken te zijn.

Ik wens iedereen sterkte, wijsheid en stalen zenuwen toe.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen10:58:45

  Lucas Bols
8,000
-0,040
-0,50%
  Pharming Group
1,206
-0,021
-1,67%
  RANDSTAD NV
41,010
-0,050
-0,12%
  TomTom
7,575
+0,030
+0,40%
  Wolters Kluwer
69,700
-0,400
-0,57%