Terug

Columns

Watchlist

Big tech onderuit

Door Nick Bakker
op 29 mrt 2018 om 07:15

Techfondsen op Wall Street waren gisteravond de sigaar. Sectorbreed, maar bij een aantal individuele techfondsen zijn er ook wel wat issues de laatste tijd.

Voor wie durft:

Laten we eerst eens kijken naar de koersprestaties van de grote techjongens sinds de S&P 500 op 26 januari dit jaar een top heeft neer gezet:

Facebook

Beginnen we met de meest geplaagde van allemaal: Facebook. Dit fonds krijgt niet alleen met overheden en verdere regulering te maken, maar ook met de rechterlijke macht.

Ze worden van allerlei kanten aangeklaagd en wie denkt dat dit de winst van Facebook niet gaat raken, moet eens een keer een uurtarief opvragen bij een gemiddelde advocaat...

Niet alleen discriminatie, ook voor het schenden van privacywetten wordt Facebook aangeklaagd:

De kans is echter dat het negatieve sentiment draait, gebruikers niet weglopen, de winst niet in het gedrang komt en het aandeel vanzelf weer de weg omhoog bewandelt. Of Facebook een koopje is of een short is laat ik aan u, beweging is er genoeg te vinden, dus handelaren kunnen hier hun lol op:

Twitter

Dan over van het duimpje van Facebook naar het vogeltje van Twitter. Hallo zeg, duikt even 12% omlaag nadat de zuurbekjes van Citron Research er bovenop duiken met een shortrapport. Het koersdoel van $25 staat er op deze manier sneller dan ze zelf hadden voorzien:

Keerzijde is dat Twitter nog altijd als overnamekandidaat geldt, er winst gemaakt is afgelopen kwartaal en dat dit natuurlijk ook nog kan doorzetten. Het aandeel is voor een eventuele koper (Microsoft, Salesforce en Disney worden genoemd) met een aardige korting te krijgen. 

Google

Als we het over privacy en data hebben, dan is Google natuurlijk hét aandeel om in de gaten te houden. Want als er één bedrijf nog meer van u weet dan Facebook, dan is het Google wel. En ook die verkopen uw profiel door, net als Facebook.

De kans is net als bij Facebook dat deze storm wel overwaait en dat de winsten, omzetten en groei niet geraakt worden door het huidige negatieve sentiment.

Tesla

Dan over naar tech/autofabrikant Tesla. Issues genoeg hier.: Tesla's bondjes krijgen een downgrade, er zijn vragen over de Model 3 productie - die nog altijd onder de verwachtingen lijkt uit te vallen - en een fataal ongeluk met een Tesla zorgen voor de huidige storm bij dit aandeel.

De kans... dit soort berichten zie je eigenlijk nooit op een top:

Nvidia

Nvidia heeft haar projecten met autonoom rijden stopgezet na het ongeluk met een Uber waarbij iemand om het leven is gekomen. Maar dat is niet Nvidia's core business.

Nog altijd zijn de datasector en gaming de grote drivers voor de groei. Maar reken er maar op dat door de opkomst van autonoom rijden er behoorlijk wat fantasie in het aandeel zit:

De longcase, voor wie het aan durft:

Er wordt trouwens door Nvidia ook al aan een oplossing gewerkt:

Resumerend

Tech komt hard af, voor wie dat wil zijn er wellicht koopjes te vinden. Ik heb zelf echter geleerd dat je in een bullmarket de sterke namen moet kopen en in een bearmarket de zwakste namen moet shorten.

Laat de S&P 500 nu op het randje van een bearmarket staan en techfondsen de laatste week de zwakste aandelen zijn.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Gerelateerde aandelen10:31:33

  Twitter
43,240
0,000
0,00%
  Tesla
243,490
-1,300
-0,53%
  Facebook
188,140
+0,060
+0,03%
  NVIDIA Corp
180,000
-1,070
-0,59%
  Alphabet
1.232,410
+3,260
+0,27%