Terug

Columns

Watchlist

TA: FTSE geen last van Brexit

Door Royce Tostrams
op 17 jan 2018 om 08:00

Sinds de het begin van de hele Brexit-affaire waarschuwen economen voor de negatieve gevolgen voor de Engelse economie. Grote internationale bedrijven zouden wegtrekken uit de City en naar het Europese vasteland verhuizen.

Door lagere belastinginkomsten en hogere werklooshied zou de Britse economie een flinke knauw krijgen en zelfs in een recessie kunnen belanden. Terwijl de Brexit-onderhandelingen in volle gang zijn, lijken beleggers zich echter niet al te druk te maken.

De Engelse beurs ligt er verrassend goed bij en ook blijft het Britse Pond goed liggen ten opzichte van de euro.

FTSE 100 index

De Engelse beurs, de FTSE 100 index, oogt technisch bezien zeer positief. De beurs heeft recent na een consolidatie de uptrend weten te hervatten. Nadat de laatste top is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijging richting berekend koersdoel 8.500,00.

Vol overtuiging is de beurs de laatste weken hard opgelopen en weet het nieuwe all-time highs neer te zetten. Na de sterke stijging lijkt een correctie zeker niet uitgesloten, maar deze zal het positieve technische plaatje voorlopig niet doen verzwakken. Ik zal deze beurs de komende weken goed in de gaten houden. Mochten er veranderingen optreden, dan zal ik dat op Twitter (@RoyceTostrams) direct doorgeven.


FTSE 100 index lange termijn

Ook het lange termijn technische beeld oogt namelijk overtuigend. Sinds begin 2016 weet de FTSE 100 index een patroon van hogere toppen en bodems te laten zien wat duidt op aanhoudende vraag.

Eind 2017 heeft deze stijgende trend nog een nieuwe impuls gekregen nadat de index boven de laatste toppen wist te breken. Vooralsnog is er dus geen vuiltje aan de lucht


Valutapaar EUR/GBP

Maar waar zijn de ontwikkelingen bij het Britse pond? Wanneer de Engelse beurs een betere performance laat zien dan de beurzen van het Europese vasteland, gaat dit vaak gepaard met een verzwakking van het pond ten opzichte van de euro.

Dit is echter nu niet het geval. Het valutapaar EUR/GBP ligt al maanden stil. Het beweegt per saldo zijwaarts tussen steun 86,82 (bodem van 7 juni 2017) en weerstand 92,70 (top van 25 augustus 2017).

We zien zelfs wat meer kracht bij het Britse pond nu er binnen deze bandbreedte lagere toppen worden gevormd. Een doorbraak door de steun zal dit moeten bevestigen.


Valutapaar GBP/USD

Ook ten opzichte van de Amerikaanse dollar neemt het Britse pond in waarde toe. Het valutapaar GBP/USD is opwaarts uitgebroken en heeft een stijgende trend ingezet richting een oude top uit 2016 rond 150,20.De negatieve effecten van de Brexit blijven op de beurs dus vooralsnog uit. De Engelse beurs weet de stijgende trend onverminderd voort te zetten en laat nog geen tekenen van verzwakking zien.

De nieuwe all time highs die worden gevormd duiden op koopkrachtige vraag onder beleggers. Ook de Britse valuta blijft goed liggen en geeft daarmee aan dat er nog geen rem is gezet op de groei van de Britse economie.


AEX index

Tot slot nog even de AEX index. De Nederlandse beurs ligt er aan het begin van het cijferseizoen technisch goed bij. De recente correctie van de AEX-index vindt plaats binnen de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande toppen van november en december weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief en is er sprake van een pullback scenario.

Feitelijk neemt de Nederlandse beurs wat gas onder weerstand 563,98 (gevormd op 13 juli 2007). Dit betreft overigens wel een belangrijke lange termijn weerstand. Als deze wordt gebroken, zal er flink wat opwaarts potentieel vrijkomen.

Daarentegen moeten we ook niet raar opkijken als deze weerstand de komende tijd nog even als een barrière boven de markt zal fungeren en de beurs de komende weken kracht zal moeten verzamelen om de weerstand te slechten.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen2:47:11

  AEX
605,62
-5,94
-0,97%
  LONDEN-FTSE 100
7.507,67
-64,25
-0,85%
  EUR/GBP
0,8428
-0,0016
-0,19%