Terug

Columns

Watchlist

DSM: "No shit, Sherlock"

Door Arend Jan Kamp
op 10 okt 2017 om 07:00

 

Letterlijk gewoon! No shit Sherlock, zei Dr. Watson vanochtend :-)

Of was Watson soms vergeten dat hij DSM in porto had? Vrijdag sloot het fonds op 69,45 euro. Ja, het is echt zo. Vanochtend voorbeurs zette deze ING-analist DSM op buy van hold en verhoogde hij het koersdoel van 55 naar... 91 euro!? Ja, 91 euro. Grafisch ziet dat er zo uit, Reuters heeft de wijziging al verwerkt.

Dit jaar heeft DSM bijna 25% koerswinst geboekt en die hold en 55 euro die ING tot en met vrijdag hanteerde, oogde misschien een tikje slordig? Hoe dan ook, het advies ligt er en klik voor groot.

 

 

De koersreactie is ondanks die drastische verhoging beperkt. Vaak ziet u dat ING advieswijzigingen grote impact hebben op de kleinere Damrak-fondsen, maar bij AEX-aandelen is dat even wat anders. Nogmaals, er staat intussen ook al 70 euro op het bord en dat is een all time high. Gefeliciteerd DSM.

 

 

Strategie 2021

Laten we de redenatie van Watson er bij pakken. Zelf heb ik het rapport niet, maar dit meldt ANP:

De kenners merken op dat het speciaalchemiebedrijf de doelen van zijn strategisch plan 'Strategy 2018' een jaar eerder dan verwacht heeft gehaald.  H bestuur heeft daarmee de voordelen van innovatie en een scherpe focus op kosten en kapitaal aangetoond.

ING stelt dat beleggers in enige onzekerheid verkeren over de toekomstige 'roadmap' van de onderneming en waardevernietiging vrezen. Dat zijn koopmomenten voor het aandeel, aldus de bank. Wij zijn van mening dat het onthullen van Strategy 2021 in het tweede kwartaal van 2018 een katalysator zal zijn voor de koers''.

ABM FN-Dow Jones schrijft dit:

Analist Reginald Watson wees er op dat DSM zijn doelstellingen onder het strategisch plan voor 2018 een jaar eerder dan voorzien heeft weten te realiseren. Daarmee liet het speciaal chemiebedrijf zien wat de voordelen zijn van innovatie, een scherpe kostenbeheersing en kapitaaldiscipline.

"Beleggers zijn nu onzeker over waar DSM hen zal brengen en vrezen waardevernietiging", aldus Watson, die juist deze angst bestempelt als koopkans. "We denken dat het onthullen van de Strategie 2021 in het tweede kwartaal van 2018 de aanjager is van de waardering naar 91 euro", aldus de marktvorser.

Ervaringsdeskundige

We zijn twee maanden verder, maar begin augustus was het bij de presentatie van de KW2-cijfers ons hier op IEX.nl duidelijk dat DSM sterk bezig is. Eigenlijk betaalt dit jaar zich uit dat CEO Feike Sijbesma zich al lang realiseert dat álle lappen van DSM-deken zo lean & mean mogelijk moeten zijn.

Anders verschijnen er ongetwijfeld eens de spreekwoordelijke Barbarians at the Gate. We weten intussen van Unilever, dat Kraft Heinz ongevraagd op de stoep had en AkzoNobel, dat met kunst- en vliegwerk PPG buiten de deur wist te houden, dat dit zomaar kan. DSM is zelf ervaringsdeskundige.

Dit schreef ik hierover in augustus:

De CEO is zich er van bewust dat als hij de benen op tafel gooit, er vroeg of laat een bod komt. Hij doet er dan ook alles aan om omzet, winst, marges en dividend op te krikken en afdelingen samen te voegen, partners ervoor te zoeken, of ze op een andere manier zo efficiënt mogelijk te maken.

Een paar jaar geleden zoemde de naam Evonik in Limburg rond als prins op het wiite paard ook de activistische Daniel Loeb van Third Point nam een belang. En dat doet hij nooit om dividendcouponnetjes te knippen. Intussen heeft hij zijn aandelen weer verkocht of grotendeels afgebouwd.

Mijn slotopmerking herhaal ik ook even :-)   

Tot slot nog de huiskamervraag: welke aandeel ziet u eerder op 100 euro staan: AkzoNobel of DSM? Of op 10 euro als u wat meer bearish bent.

Het Buitenhof

Nog één ding. Toevallig was Sijbesma gisteren te gast in Het Buitenhof. Hier de link, de content van de publieke omroep is namelijk te embedden. Het gesprek ging vooral over duurzaamheid, maar de CEO zei ook nog even dit:

Activistische aandeelhouders zorgen onder meer bij Unilever en AkzoNobel voor veel druk. ,,Het is daarom belangrijk om een langetermijnvisie te hebben, duidelijk te communiceren met de aandeelhouders, de juiste aandeelhouders uit te zoeken en je niet gek te laten maken door de waan van de dag."

De investeerders die zeggen het bedrijfsleven scherp te houden zijn volgens Sijbesma alleen op geld uit. ,,Activistische aandeelhouders bijna allemaal Amerikaan en bijna allemaal miljardair. Ze zijn niet bezig met het scherp houden van het bedrijfsleven, maar vooral met hun eigen portemonnee."

Hoe dan ook. Sijbesma houdt ze in ieder geval vooralsnog buiten de deur, terwijl DSM al lang als potentiële overnamekandidaat geldt. Dat is knap. Nu die 91 euro nog en wie weet komt de CEO nog met een aangescherpte strategie-update.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen7:44:18

  Akzo Nobel
81,110
0,000
0,00%
  DSM Koninklijke
107,400
0,000
0,00%
  UNILEVER
54,470
0,000
0,00%
  Evonik Industries
23,020
0,000
0,00%