Terug

Columns

Watchlist

BeursVandaag: Defensief

Door Arend Jan Kamp
op 4 okt 2017 om 08:15

 

De omstreden bijdrage gisteren van Thierry Baudet met dat vest en die schoenen in de Tweede Kamer vindt u niet de beursgrafieken terug. Helaas die schietpartij in Las Vegas wel? Met dat debat gisteren over de intussen opgestapte minister van Defensie Jeanine Hennis keek ik weer eens naar defensie-aandelen.

Veel beleggingsfondsen, hele vermogensbeheerders en ook particulieren mogen of willen er niet in beleggen, maar het blijft opvallend hoe hard het gaat. Krijgt u ook nog eens dik dividend. 

 

 

Wat gaat alleen niet hard? de Dow Jones zette gisteren alweer de 44e all time high van dit jaar neer. Ga het nou niet gewoon vinden, want er komen ook weer tijden dat de index de ene lagere stand dan de andere neerzet. Dan huilen we weer met z'n alleen dat het nóóit meer goed komt. Ach, velen doen dat nu ook al :-)

 

 

Nou, we zijn weer los, hoor. Niet blazen. Maar ja, intussen stijgt en stijgt de boel maar door. Shanghai is de hele week dicht, dus dit blokje is een paar millimeter korter dan u bent gewend.

 

 

Nieuws, advies en agenda

Sjonge, dat Ahold Delhaize gerucht ging gisteren al tijdens beursuren rond. Van een anonieme twitteraar. Hoest, kuch. Daarom meldden wij het niet, maar andere media dus wel. Euronext heeft weer fraaie transactiecijfers en staat zelf dit jaar ruim 50% hoger.

 • Ahold zou geïnteresseerd zijn in zijn Amerikaanse branchegenoot Kroger. Persbureau Bloomberg haalde dinsdag een anonieme tweet aan met een bericht van dien aard, om een scherpe koerswinst van Kroger op de Amerikaanse beurs te duiden.
 • De gemiddelde dagelijkse transactiewaarde op de beurzen van Euronext is in september met 14,6% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, tot bijna 7,3 miljard euro.
 • Een Unilever-fabriek in Catalonië is getroffen door een staking. Werknemers protesteren met die werkonderbreking voor onafhankelijkheid van de Spaanse regio. Pro-onafhankelijkheidsgroepen en kleinere vakbonden hadden opgeroepen tot een algemene staking.
 • FNG wil met Nederlandse merken de stap naar Duitsland maken. Topman Dieter Penninckx van het in Amsterdamse genoteerde bedrijf geeft dat aan. Voor Claudia Sträter is al een Duitse winkel geopend. Ook voor Expresso en Miss Etam ziet hij kansen op de Duitse markt.
 • Er is geen bewijs dat SNS Reaal bewust met de boeken heeft gesjoemeld. Ook is er geen bewijs dat de Staat daardoor schade heeft geleden, schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een Kamerbrief. Dijsselbloem had PwC onderzoek laten doen.
 • Ford Motor is van plan de komende vijf jaar minstens 14 miljard dollar aan kosten te besparen en meer middelen vrij te maken voor investeringen in elektrische en zelfrijdende auto's.

Ik ben het eens met Corné. Ahold Delhaize is ook te nuchter voor paniekaankopen en is een hoop geld kwijt aan de Amerikaanse prijzenoorlog.

 

 

Analistenadviezen zijn er nog niet. De agenda ziet er aardig met inkoopmanagersindices van de dienstensectoren (ons land net die niet), het Amerikaanse ADP-arbeidsmarktrapport en er zijn nog cijfers van Pepsico en Monsanto. Tesco is al door:

 

 

 • 08:00 Tesco KW2-cijfers
 • 09:15 Spanje services PMI sep 55,5
 • 09:45 Italië services PMI sep 54,8
 • 09:50 Frankrijk services PMI sep 57,1
 • 09:55 Duitsland services PMI sep 55,6
 • 10:00 EU services PMI sep 55,6
 • 11:00 EU detailhandelsverkopen aug 2,5%
 • 14:00 Pepsico KW2-cijfers
 • 14:15 VS ADP banenrapport sep 135K
 • 14:30 Monsanto KW2-cijfers
 • 15:45 VS services PMI sep 55,2
 • 16:00 VS ISM non-Manufacturing Index sep 55,5
 • 16:30 VS weekrapport olievoorraden

 

En dan nog even dit

Ja, kijk nou! U kunt weer cynisch gaan doen, maar beter dan een verhoging, toch?

 

 

Nog even over Euronext, of moet ik zeggen Flow Traders en Binck?

 

 

Intussen bij ING:

 

 

Eigenlijk is de besmetting nog gering. Zelfs vind ik het opvallend dat de Basken zich niet roeren. Daar is ook niet iedereen even blij met Spanje.  

 

 

Zal best, maar wat moet u er ook mee?

 

 

Dit is misschien wel interssanter:

 

 

Ome Holger heeft nog een Dow Jones grafiekje:

 

 

Wie kiest u? Van mij mag Janet Yellen blijven. Rust in de tent, saai, voorspelbaar en geen mannetjesmakerij:

 

 

Tot slot de uitsmijter. Hoe ging ie ook alweer? Lies, damned lies, and statistics :-)

 

 

 

Succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:00

  Ahold Delhaize Koninklijke
22,895
+0,270
+1,19%
  UNILEVER
54,430
-0,570
-1,04%
  AEX
576,83
+2,04
+0,35%
  Tesco
240,400
+4,500
+1,91%
  Ford Motor Company
9,450
+0,040
+0,43%
  Monsanto Company
127,950
+0,020
+0,02%
  Euronext
69,800
+0,100
+0,14%