Terug

Columns

Watchlist

TA Shell: Neutrale fase

Door Rob Koning
op 14 juni 2017 14:45

Het langetermijnbeeld van Royal Dutch Shell bekijk ik uiteraard op weekbasis en ik ben zo vrij geweest om in de grafiek een lijngrafiek te plaatsen van de olieprijs (WTI).

Eigenlijk had ik natuurlijk de grafiek van Royal Dutch in dollars moeten gebruiken want de Crude is immers genoteerd in dollars en dan was de vergelijking mooier geweest. Omdat ik verwarring wilde voorkomen met de niveaus in de kantlijn, heb ik toch gekozen voor notering in Amsterdam, onze thuismarkt.

Er is goed te zien dat de daling in de Crude-future van 2014 in eerste instantie niet echt gevolgd wordt door de Koninklijke. Pas toen de daling doorzette naar de low van 2016, ging Royal Dutch er achteraan. Sinds 2014 zat Royal Dutch in een dalend patroon en dat is eigenlijk nog maar kort geleden gebroken.

Dalend patroon gebroken

In 2016 werd de bodem in de olieprijs neergezet tegen de 26 dollar per vat en kwam er herstel. Royal Dutch kon op dat moment ook weer een positieve beweging maken en brak met de inmiddels ontstane uptrend het dalende patroon. Dat was eind vorig jaar het geval.

In die periode begon de olieprijs ook weer iets af te vlakken waardoor Royal Dutch eigenlijk zijwaarts uit de uptrend ging. Van de laatste uptrend is inmiddels iets minder dan 38,2% gecorrigeerd en dat geeft aan dat Royal Dutch op zich goed blijft liggen.

 

Weekgrafiek Royal Dutch Shell en de WTI-olieprijs
Weekgrafiek aandeel Royal Dutch Shell
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

RSI-indicator

Ik gebruik de RSI-indicator voor trendherkenning, draai en continuatiemomenten in de markt. Ik gebruik daarbij een neutrale zone. Mijn theorie is als volgt:

  • Zolang de bovenkant (of lager) van die zone (60) weerstand oplevert en de waarde gaat wèl door de onderkant (40) met prints lager (tegen) de 30, er een downtrend bevestigd wordt.

  • Als er steun wordt gevonden op 40 en er komen waarden tegen de 70 tevoorschijn, is er sprake van een uptrend.

  • Beweegt de indicator tussen de 40 en 60 dan is het plaatje in mijn optiek neutraal.

In de indicator is nu goed zichtbaar dat Royal Dutch in een neutrale fase zit, maar die is zeker niet negatief want er is steun gevonden op 40, de 70 is aangetikt en momenteel gaat het even zijwaarts.

Positieve ondertoon

De positieve divergentie tussen de bodems in de koersgrafiek en de bodems in de RSI-indicator gaf prachtig de draai in de markt aan bij Royal Dutch.

Op dit moment vind ik de grafiek neutraal, maar omdat er nog niet eens 38,2% is aangetikt van de laatste rit omhoog heeft het wél een positieve ondertoon. De RSI-indicator bevestigt dat beeld omdat hij oscilleert tussen de 40 en de 60.

Eerder werd een bodem op 40 neergezet en werden er boven de neutrale zone toppen neergezet, dat vind ik ook positief. Steun zie ik rond de laatste bodems op 23,50 euro en weerstand tegen de laatste toppen rond de 25,50 euro maar dat ziet u natuurlijk beter in het kortetermijnbeeld.

 

IEX Week van de Technische Analyse

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerde aandelen22:59:59

  Royal Dutch Shell A
23,280
-0,245
-1,04%
  West Texas Interm.
56,22
+0,59
+1,06%