Terug

Columns

Watchlist

De Braziliƫ-dobbel

Door Arend Jan Kamp
op 19 mei 2017 om 11:30

 

Zeldzame koersravage in Brazilië: de iBovespa -8,8% in lokale valuta, de real. Dan weet u wel hoe de gemiddelde partculierenportfolio in het land er bij staat, meestal een graadje erger door wat te veel exposure naar ditjes en datjes her en der. Weeffouten in risicoprofiel komen op zulke dagen pijnlijk bovendrijven.

Wat dat betreft herinneren wij ons 24 augustus 2015 nog, toen de AEX-intradag even -9,9% deed op een stomme eerste schatting van een Chinese inkoopmanagersindex. Die is ook meteen van de kalender afgevoerd. Weet u meteen waarom China officieel nog een emerging en geen developed market is

 

 

... and it's gone... deel zoveel

De trigger in Brazilië lijkt net zo... onbenullig? De president is wellicht corrupt, wat is daar nou nieuw aan in dat land? Dat hangt van enveloppen aan elkaar. Vraag SBM Offshore en Arcadis maar.

 

 

Intussen leek het wel aardig dit jaar - in reals dan - met die Braziliaanse beurs...

 

 

... maar intussen kunnen we dit plaatje alweer van stal halen:

 

 

Dobbel Petrobras

Raakt die presidentiële rel de omzetten en winsten van het bedrijfsleven? Zeker niet in eerste instantie en -9% oogt wat overdreven en paniekerig. Kortom, wie zin heeft om Brazilië, de iBovespa of de real te dobbelen, gaat zijn of haar gang maar. Dat is alleen gemakkelijker gezegd dan gedaan.

In de real handelen lukt nog wel, maar index of aandelen is lastiger. Als ik het goed heb gezien - meld het aub als ik abuis ben - zijn er geen turbo's en zo op de iBovespa. Trackers en fondsen zijn niet geschikt om mee te handelen op zulke events. Tussen inleggen en uitvoering zitten twee dagen.  

Wat misschien nog het beste idee is, is om de Amerikaanse notering van Petrobras te nemen, krap 10% van het iBovespa-indexgewicht. Was ooit zelfs 30%... Wellicht is dit de reden dat het fonds gisteren -16,9% deed. Een dag nadat het fonds mooie cijfers had en weer dividend gaat betalen.

Nee, fundamenteel lijkt mij er niet meteen een goede reden voor -16,9%. De analistenverwachtingen zien er gegeven de olieprijs ook goed uit:

 

 

En de koers is zo lekker achtergebleven. Uit Reuters Datastream en het hele spul staat in euro's en met herbelegd dividend.

 

 

Helaas, de door en door corrupte Braziliaanse politiek en Petrobras zijn innig verweven. Vandaar misschien die extreme afstraffing, Beleggers vrezen wellicht dat vroeg of laat de naam van de oliegigant ook gaat opduiken in het schandaal rondom de president. De vorige puinhoop is nog niet vergeten.

Kortom, of u nu long of nog meer short denkt, bij gebrek aan algehele volatililteit op de markten is dit misschien een opportunity voor waaghalzen die van hoogrisico houden. Weet u wat u doet, dit is niet voor beginners. Intussen staat Petrobras +3% pre-market Wall Street, dus u bent niet de enige. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen6:06:25

  BRAZILIE-Ibovespa
0,00
0,00
0,00%