Terug

Columns

Watchlist

De Staats Goudmijnen

Door Arend Jan Kamp
op 3 mei 2017 om 06:00

 

Telefoon voor de heer Sijbesma van DSM! Ja, Feike mag best op een mooi stukkie vlaai trakteren vandaag:

 

 

U had die KW1's intussen gespot en de koers kent nu 66,92 euro als hoogste stand ooit:

 

 

De zichzelfopnieuwuitvinder

Kortom, vinkt u uw hele goednieuwsshowbingokaart voor KW's maar af bij DSM. Op één puntje na. Als nu net als bij AkzoNobel ook eventjes een 50%-premiebieder langskomt, kan er nog een keertje rond 100 euro worden afgetikt voor een mooi Nederlands aandeel. Of vloek ik nu in de kerk? :-)

Zo'n hele rare gedachte is dat misschien niet eens. DSM wordt al jaren genoemd als overnamekandidaat. Een jaar of twee geleden leek het Duitse Evonik serieus belangstelling te hebben, maar het kwam niet tot een bod. Verder zoemen er, voor zo ver ik weet, geen namen rond wie er dan zou moeten bieden.

Overigens werden vroegâh AkzoNobel en DSM in één adem genoemd als het chemiebestanddeel van de AEX. Die vlieger gaat al lang niet meer op. Vooral DSM heeft voor veel meer aandeelhouderswaarde gezorgd dan de verffabriek, met name door haar specialiteit: zichzelf steeds opnieuw uitvinden.

Van bulkchemie (verkocht aan Sabic) naar slimme stofjes is de gedaantewisseling deze eeuw. Dat heeft de aandeelhouderswaarde goed gedaan, veel meer dan bijvoorbeeld AkzoNobel dat haar chemie en farma afbouwde (Organon) en haar verftak juist versterkte (ICI). Sinsdien is het stil daar. 

 

 

Geheel en som der delen

Voor de bühne deze grafiek, want verder vergelijken met AkzoNobel is geforceerd. Of toch niet helemaal? DSM is zich er goed van bewust dat het bedrijf aan lappendeken aan activeiten is, waar altijd mooie excelletjes van zijn te maken dat de som der delen hoger is dan het geheel.

Zo zijn er:

  • DSM Food Specialties
  • DSM Nutritional Products
  • DSM Dyneema
  • DSM Engineering Plastics
  • DSM Resins
  • DSM Advanced Surfaces
  • DSM Bio-based Products & Services
  • DSM Biomedical

Waar het kan, brengt het concern activiteiten onder in joint ventures. Daar is een hele resem van. Kijk op de DSM site zelf. Twee maanden geleden richtte ze  nog met Evonik (!) joint venture Veramaris op, voor het winnen van omega 3 vetzuren om uiteindelijk visvoer te maken. Alsof Nutreco nooit is verkocht.

Dat is nodig ook? Drie jaar geleden werd hedge fund manager Daniel Loeb van Third Point grootaandeelhouder: om het bedrijf op te breken en niet voor de Limburgse vlaai. Intussen is Capital Research and Management Company met 6,3% grootstaandeelhouder en dat is ook niet voor de gezelligheid. 

Blessing in disguise

Kortom, de barbarians zijn nooit ver van de gate in Limburg en vandaar dat Sijbesma en de zijnen er alles aan doen om zo lean, mean en gefocused mogelijk te blijven. Lukt ze aardig. Heel goed. Zo ziet u maar weer hoe die onsympathieke, meedogenloze markt ondernemingen scherp houdt.

Vergelijk dat met Sijbesma's collega's Ton Büchner en Paul Polman van AkzoNobel en Unilever. Volgens de rekensommen van diezelfde markt presteren zij goed, maar niet goed genoeg en mede vandaar dikke biedingen. Waar Sijbesma zijn DSM bedrijfksundig verdedigt, doen zij dat met... geleuter.

Excuses, ik heb er geen ander woord voor. Onder meer zeuren dat het niet eerlijk is omdat je zo duurzaam bent (alsof PPG schaterlachend blikken verf in de sloot staat te kieperen), of dat wij Nederlanders maar alsjeblieft Nederlandse aandelen willen kopen, zijn beursgenoteerde bedrijven onwaardig.

Presteren, anders ben je prooi. Zo simpel is het in het internationale bedrijfsleven. Misschien niet sympathiek, maar het is wel de reden dat kapitalisme zo succesvol is en uiteindelijk iedereen rijker maakt. Geen vriendjespolitiek en voorkeursbehandelingen als basis voor ondernemen, maar puur presteren.

Misschien is het daarom wel een blessing in disguise voor DSM, dat ze zo vaak wordt genoemd als overnamekandidaat. Geloof maar dat Feike ook als eerste zijn vlaai op heeft vandaag op DSM HQ. Drie happen en het is weg. Hup, gauw weer aan de slag. Hij moet ook wel continu vooruit verdedigen.

Fantasie

Gelet op het lijstje activiteiten van het concern is er wat dat betreft ook nog voldoende fantasie. En anders de cijfers zelf wel, want het fonds presteert ook nog eens uitstekend, zoals u ook vandaag ziet. Hier ziet u de analistenschattingen voor de komende jaren en die gaan van flinke groei op alle fronten uit.

 

 

DSM is ongeveer even duur als haar peers, Evonik doet bijvoorbeeld vrijwel dezelfde koerswinstverhoudingen, marges, groei en dividend. Zo zijn er eigenlijk maar weinig AEX-oudgedienden te vinden, waar op papier tegelijkertijd nog zoveel muziek, fantasie en autonome groei in zit. En dat op een all time high.

Of het er allemaal uit komt is altijd vers twee. Een bescheiden feestje, zoals vandaag voor DSM, wil achteraf nog wel eens een ideaal verkoopmoment blijken te zijn.

 

 

Werk ze vandaag, Feike. Want dat is ook het mooie aan die meedogenloze markt. DSM is niet eens in de gelegenheid om een dagje de benen op tafel te gooien en van haar succes te genieten. Want dan ligt er zo een vijandig bod op tafel, of staat er een greedy hedge fund manager op de stoep.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen2:40:47

  Akzo Nobel
81,140
+0,470
+0,58%
  DSM Koninklijke
109,200
+1,300
+1,20%
  UNILEVER
54,640
-0,070
-0,13%
  Evonik Industries
23,030
-0,380
-1,62%