Terug

Columns

Watchlist

TA: AEX glijdt uit over olie

Door Rob Koning
op 6 april 2017 08:55

De AEX opende gisteren op 515,07 en sloot de dag af op 514,89. er zat dus 18 cent tussen de opening en het slot. De candle die daardoor gevormd werd is bijna een gravestone doji.

Als die candle met de bovenkant door de twee vorige toppen van 518,88 en 518,32 had geprikt, was de kans groot dat we hier te maken hebben met een bearish reversal.

De doji is echter niet perfect, de opening en het slot zijn niet de low van de dag en de top van de candle staat niet boven de vorige twee toppen. De candle zou eruit moeten zien als een punaise, maar dan op z’n kop. Daar moet u dus niet intrappen...

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Negatief signaal

De candle van gisteren is ontstaan doordat de dag aanvankelijk positief begon en aan het eind van de dag uiteindelijk toch omlaag moest. Het ADP-rapport dat uitkwam om 14:15 was positief en zorgde voor upticks.

De olievoorraden die om 16:30 bekend werden gemaakt waren hoger dan verwacht en daardoor daalden de WTI-future in rap tempo en dat trok de markten mee omlaag.

Als de markt aanvankelijk positief begint en dan vervolgens weer terugzakt aan het einde van de handelsdag is dat een negatief signaal, zeker als het gebeurt aan de bovenkant van een oplopend patroon.

 

De top?

Omdat de vorm van de candle niet perfect is en de plaats waar hij staat ook niet, vind ik de gravestone doji wat minder krachtig. De beweging die erna komt, is bij doji’s altijd belangrijk en vandaag gaat de markt lager van start.

Toen de markt in Amsterdam sloot, stond de Dow Jones 115 punten in het groen en het slot was 41 punten in het rood. Dat betekent dat de Dow dus ruim 150 punten lager sloot dan dat de Amerikaanse index stond op ons slot, dat gaat geen uptick opleveren op de opening zometeen.

De grote vraag blijft dan natuurlijk, is dit de top?

 

Mogelijke uptick

De topsignalen die ik gisteren beschreef zijn natuurlijk nog steeds intact, ik vind het dubbeletopscenario overigens wel minder sterk omdat er toch een high op 417,37 werd neergezet gisteren. De divergentie blijft aanwezig, alhoewel erg zwak. En de gravestone doji staat niet boven de markt.

Op dagbasis breekt de steunlijn als de index onder de 512 sluit. Die doorbraak moet dan wel worden bevestigd door een candle die helemaal onder de steunlijn staat.

Morgen krijgen we een belangrijk cijfer: de Non Farm Payrolls en die zouden gezien het positieve ADP-cijfer van gisteren wel eens beter kunnen zijn en dus een uptick in de markt kunnen veroorzaken.

In dat geval zou een doorbraak uit het oplopende patroon dus niet worden bevestigd, maar ja, het is nog geen vrijdag...

Uurgrafiek AEX
Uurgrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Let op 506

Op uurbasis ligt de steunlijn op 513,50 ongeveer en de laatste bodems rond de 512, allemaal potentiële steunniveaus en dan heb ik het nog niet eens over de Fibonacci-retracementniveau’s die allemaal op lagere levels intact zijn.

De steunlijn op uurbasis zal vandaag wel breken en dan gaat het erom spannen waar de index steun gaat vinden. Wordt dat 512, dan is de steunlijn gebroken, maar de beweging omlaag niet krachtig genoeg.

Als 506 in zicht gaat komen, wordt het tijd om maatregelen te nemen en uzelf tegen een verdere daling te beschermen als u per saldo long zit.

Kwartiergrafiek future
Grafiek future op kwartierbasis
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bescherming omlaag?

Omdat de FTI tot 22:00 wordt gehandeld, is de daling daar al zichtbaar. De vorige bodems die werden neergezet rond 50% van de vorige rit omhoog zijn echter intact gebleven gisterenavond.

Wèl is te zien dat de future een lager top heeft neergezet dan de 517,40 van afgelopen maandag dus hier in het kortetermijnbeeld begint het te draaien. Het is echter nu nog te vroeg om te zeggen dat de correctie nu begonnen is, er is een downtick neergezet en in potentie kan de markt wat terug.

Op kwartierbasis staan de candles buiten de bandbreedte en dat geeft aan dat het nu wat oversold is. Zolang de steunlijn op dagbasis houdt is er nog niet veel aan de hand, maar zoals ik al eerder opmerkte, zodra de AEX op slotbasis onder de 506 gaat noteren is het tijd om voor bescherming omlaag te gaan zorgen.

Speculatief short gaan (zoals veel beleggers al weken deden) kan, maar als de AEX niet onder de 500 gaat waar toppen en bodems samenvallen met 23,6%-correctie, zou ik al winst nemen op die posities.

Daggrafiek WTI-olieprijs
Daggrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hou dus de olieprijs in de gaten, de indices reageren op die bewegingen. In bijgaande grafiek op dagbasis van de olieprijs is goed te zien dat de WTI (Western Texas Intermediate, de oliefuture) van de laatste rit 61,8% corrigeerde.

Het lange oplopende patroon is echter wel intact maar het weerstandslijntje op korte termijn werd gisteren opgezocht.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerde aandelen22:59:59

  AEX
629,23
+0,09
+0,01%
  West Texas Interm.
56,22
+0,59
+1,06%