Terug

Columns

Watchlist

Defensief aandeel ArcelorMittal

Door Arend Jan Kamp
op 12 feb 2017 om 08:00

 

Allereerst gefeliciteerd wie in het aandeel zat of zit, of het in de afgelopen jaren oppikte. Uw risico wordt beloond. Misschien nog niet met koerswinst - om van de zittenblijvers die op 20, 30, 40 of nog meer euro's kochten maar te zwijgen - maar wel met mooie cijfers vandaag.

Beter zelfs, een nóg meaner & leaner aandeel en het bedrijf dan het al was geworden. belofte toekomst? ArcelorMittal geeft eens te meer aan dat ze nog niet klaar is met de boel opstrakken. Ze blijft schulden afbouwen en voert nog niet opnieuw dividend in, hoewel dat op papier kan.

Hier op IEX HQ noemde we jarenlang onderling ArcelorMittal stiekem een hedge fund in staal. U weet, ze kocht als een dolle alles op wat ze te pakken kon krijgen en financierde dat vooral met schuld. Totdat het 2008 werd. Daar hebben we het verder maar niet meer over.

 

 

Lesje en trots

Vandaar dat we hier bij IEX ook niet zo op Altice hebben (ongeveer 45 miljard euro schuld nu) dat op dezelfde manier te werk gaat. Dat is echter een ander verhaal en wie weet loopt dat anders af. ArcelorMittal lijkt hier echt van geleerd te hebben en saneert door.

Eén kanttekening hoort hier wel bij: in 2011 deed ArcelorMittal een Philipsje. Ze trok de roestvrijstaaldivisie uit het bedrijf en gaf die een eigen notering. En of het een Philipsje is. Aperam verdubbelde in die tijd en gisteren nabeurs presenteerde ze ware party-cijfers.

Met de jaarrapportage van vandaag wordt die enorme ArcelorMittal rally van vorig jaar van ruim +130% onderstreept na de emissie. Hoe trots is de FC Mittal? Die vernederende rondgang met de pet was het dieptepunt voor het bedrijf. Dat nooit weer, is nu het motto?

Een turnaround dus, lijkt het. Het bedrijf is weer gezond, sterkt nog verder aan... en nu de staalmarkt nog, want dat is waar iedereen met aandelen ArcelorMittal op hoopt. Want als daar alle seinen nou eens op groen springen, dan lijken fors hogere koersen een nobrainer.

 

 

Lekker die staalmarkt - anno 1901

Helaas is de staalmarkt al sinds mensenheugenis een hoofdpijndossier. Supercyclisch en eentje waar met name overheden zich graag roeren middels staatsteun, tariefmuren, dumping en noem verder alles maar op wat daadwerkelijke vraag en aanbod kan beïnvloeden.

En een groeimarkt is het al lang niet meer. Exemplarisch hiervoor is ArcelorMittal's concurrent en peer US Steel. Bij het ontstaan in 1901 - het concern zag in de loop van de jaren veel onderdelen komen en gaan - was dit het eerste fonds ooit dat een miljard dollar waard was.

Medio vorig jaar, op het dieptetepunt van de koers, was US Steel dat wéér waard en zakte er zelfs even onder meen ik. De productie zegt de rest. US Steel trekt nu ongeveer net zoveel staal uit de Bessemerpeertjes als een eeuw geleden. Schiet niet op, zou oma zeggen.

 

 

Dividend en aandeleninkoop

Vinger opsteken wie van u aandelen ArcelorMittal heeft in de hoop dat er ooit een moment komt dat én de economie als kool groeit, grondstoffen niet te duur zijn, staalprijzen juist wel en dumping en importheffingen in geen velden of wegen te bekennen zijn.

Ik wens u veel succes en geduld. Wie de aandelen heeft omdat ArcelorMittal een defensief en voorzichtig karakter krijgt, binnenkort wellicht weer een mooi dividend gaat betalen en eventuele koerswinst als cadeautje ziet, geef ik eerlijk gezegd meer kans.

Nog even over dat dividend, wat doet de familie Mittal dat toch slim. Toen ze het in (pas?!) in 2015 ArcelorMittal introk, ging ze het bij dochter Aperam juist betalen. Euro's zijn euro's en dollars zijn dollars, waar ze ook vandaan komen, is bij hen het motto.

 

 

Bagagedrager Mittal

Want kijk de cijfers van Aperam er maar op na: dat koopt onder meer voor 40 miljoen eigen aandelen in van - hoe eigen wilt u het hebben - de FC Mittal zelf. Daar kan je een jaartje van naar de supermarkt en erger en vandaar dat dividend bij ArcelorMittal nog niet nodig is.

Want dat u het even weet, dat u zowel bij ArcelorMittal als Aperam bij Mittal op de bagagedrager zit. Daar is momenteel niks mis mee, geloof ik. Succes met uw aandelen ArcelorMittal en Aperam en vooruit, geef ik de lange grafiek van die andere grote naam ook nog mee.

Hoewel, dit is net als US Steel, toch ook vooral een gevalletje das war einmal... Want hoe groot was vooral Krupp ooit wel niet. Vooral in oorlogstuig, maar dat is weer een heel ander verhaal #laatmaarzitten

 

 

Oh ja, collega Nico zit nu bij broker Lynx voor een videoboodschap over onder meer ArcelorMittal en misschien wel Aperam. Hij belooft ook nog een stukje, meer cijfermatig dan mijn meer filosofisch-historische bespiegeling. Alles vanmiddag nog in dit theater!


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  ArcelorMittal
12,208
-0,280
-2,24%
  Aperam
20,340
-0,590
-2,82%
  ALTICE EUROPE N.V.
3,973
-0,092
-2,26%
  THYSSENKRUPP AG
10,375
-0,170
-1,61%
  United States Steel Corp
11,180
-0,620
-5,25%