Terug

Columns

Watchlist

100% Contrair

Door Rob Stallinga
op 1 sep 2016 om 08:00

Het is misschien wel de gevaarlijkste manier van beleggen. Precies het omgekeerde doen van wat de grote beleggingskudde doet. Zijn aandelen in, dan worden obligaties gekocht. Wil niemand meer iets weten van vastgoed, dan gaat het geld in stenen.

Hoe meer een beleggingscategorie uit de gratie is, hoe koopwaardiger. Welkom in de wereld van de contraire belegger. Voordeel van de contraire aanpak is dat de gekozen belegging nooit te duur is. Nadeel van de aanpak is dat er misschien wel een reden is waarom niemand die bepaalde belegging wil hebben.

Wie contrair belegt, hoeft nu niet lang na te denken over de beleggingsbestemming van z’n geld. Er is een beleggingssegment, dat echt niemand nu wil hebben, en dat zijn de financials, de banken en de verzekeraars. Tenminste, dat is de uitkomst van een onderzoek van de firma Alpha Research die keurig de adviezen van beleggingshuizen in kaart brengt.

Nu nog negatiever

Analisten die de banken en verzekeraars volgen, zijn dit jaar steeds negatiever geworden. In januari zetten o% van de analisten de financials op een verkoop. Dat is nu bijna 50%. Inmiddels gelooft nog maar 6,3% van de analisten in de kansen van financials. Een laagterecord!

De Italiaanse bankencrisis en de keuze voor Brexit hebben het negatieve sentiment flink aangewakkerd. Ook de lage rente speelt de financials parten. Vooral de verzekeringsmaatschappijen hebben daar flink last van. Veel zal afhangen van de toekomstige rentestanden.

Mocht de Fed de rente gaan verhogen en mocht Europa over niet al te lange tijd volgen, dan komen de financials vanzelf weer in de belangstelling te staan.

Royaal dividend

Er zijn nog meer positieve zaken over banken en verzekeraars te zeggen. Hun beurswaarde is in de meeste gevallen fors lager dan het eigen vermogen. Beleggers betalen thans voor de sector 12 maal de winst. Dat is ook niet duur. Dan is er nog het dividend.

Acht jaar na het uitbreken van de kredietcrisis is er voor de banken en verzekeraars weer ruimte om een mooi dividend te betalen. Op dit moment bedraagt het gemiddelde wereldwijde dividendrendement van financiële aandelen volgens Alpha Research 3%. Dat is 1% meer dan de MSCI World Index.

Fondsen

Twee Nederlandse fondsen die niets anders doen beleggen in financials zijn:

Het fonds van Robeco, de naam zegt het al, is iets technologischer georiënteerd. Verantwoordelijk portfoliomanager Patrick Lemmens is bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkelingen van fintech. Bijna 10% van het de portefeuille van Robeco New World Financial Equities bestaat uit techbedrijven.

Desondanks heeft het fonds van Robeco, net als dat van NN overigens, de kredietcrisis flink gevoeld. Over de laatste tien jaar hebben beide fondsen negatief gerendeerd.

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

 • NN Financials: -1,3%
 • Robeco New Financials: -1,0%

Maar, en dat is dat het goede nieuws, over de laatste vijf jaar waren de rendementen meer dan behoorlijk. Beide fondsen geven elkaar weinig toe.

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • NN Financials: +14,6%
 • Robeco New Financials: +14,7%

Bijzonder groot is het rendementsverschil over de laatste twaalf maanden.

Rendement 1 jaar

 • NN Financials: +8,0%
 • Robeco New Financials: +3,1%

Wie van dividend houdt, koopt het NN Financials Fund, al houdt het dividend van 1,4% niet over.

Dividend

 • NN Financials: 1,4%
 • Robeco New Financials: geen

Beide fondsen zijn niet duur en niet goedkoop. NN rekent iets minder.

Kosten

 • NN Financials: 0,83%
 • Robeco New Financials: 0,94%

Wel beweegt het Robecofonds harder op en neer, hetgeen het risicovoller maakt.

Risico (standaarddeviatie)

 • NN Financials: 14,30
 • Robeco New Financials: 15,36

Wat betreft spreiding, houdt het fonds van Robeco meer dan twee maal zo veel posities aan als het fonds van NN. Dat maakt het beter gespreid.

Aantal posities

 • NN Financials: 53
 • Robeco New Financials: 117

Top 3-posities

 • NN Financials: Citygroup, Berkshire Hathaway, Toronto-Dominion Bank
 • Robeco New Financials: Citygroup, Ping An Insurance, Aegon

Conclusies

NN Financial Fonds heeft beter gerendeerd, is iets minder risicovol en een tikkeltje goedkoper dan het concurrerende fonds van Robeco. en komt daarmee het beste uit deze eenvoudige fondsenvergelijking uit de bus.

Peildatum: 25 augustus 2016


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen2:16:46

  NN Financials Fund
21,910
-0,040
-0,18%
  Robeco Capital Growth Funds Robeco New World Financials D EUR
74,370
-0,390
-0,52%