Terug

Columns

Watchlist

Opkomend aandelen-optimisme

Door Rob Stallinga
op 13 jul 2016 om 07:50

Terwijl de Europese aandelenmarkten klappen hebben gekregen door onder meer de Britse keuze voor Brexit en de opgelopen risico's van de Italiaanse banken zien steeds meer vermogensbeheerders aandelen uit de opkomende markten als een veilige haven.

Het is inderdaad opvallend dat beurzen in de opkomende markten de uitslag van het Britse referendum stoïcijns verteerden. Misschien ook niet gek, want door de Britse keuze zal de Fed waarschijnlijk nog langer wachten met het verhogen van de rente en dat is gunstig voor de opkomende markten.

In de markt heerst een hernieuwd optimisme over aandelen opkomende markten. Dat bleek ook uit de outlook die Pictet vorige week publiceerde. Geen beleggingscategorie gaat de komende vijf jaar beter presteren dan aandelen opkomende markten. Verwacht rendement? 11,5% per jaar gemiddeld.

Jaren van zwakke prestaties

Het optimisme over aandelen opkomende markten komt na jaren waarin deze beleggingscategorie zwak presteerde. Sinds 2011 liep het rendementsverschil tussen aandelen ontwikkelde en opkomende markten op tot 62% begin dit jaar.

De zwakke prestaties van de aandelen opkomende markten liepen keurig in de pas met de negatieve winstontwikkeling van de opkomende bedrijven. Sinds 2011 nam de gemiddelde winst met 33% af.

Dalende grondstoffenprijzen, corruptie, politieke onrust en een sterke dollar waren de belangrijkste redenen voor de opkomende markten-malaise. Maar het ergste is nu dus wel voorbij. Voor de komende vijf jaar rekent Pictet op een gemiddelde economische groei van de opkomende markten van 4,5% per jaar.

Er zijn genoeg redenen aan te voeren waarom de opkomende markten het weer beter gaan doen. De stijging van de grondstoffenprijzen is goed voor grondstoffenexporteurs, zoals Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika.

Sinds 2009 zijn er ook in de opkomende landen hervormingen doorgevoerd die hun vruchten beginnen af te werpen. Wat natuurlijk ook helpt is de zwakke dollar en de lage waardering van aandelen opkomende markten dat koopjesjagers trekt.

Goedkoop gewaardeerd

De gemiddelde koers-boekwaarde van aandelen opkomende markten ligt nu rond de 1,4. Dat is 34% lager dan die van aandelen uit de ontwikkelde wereld. Ook de gemiddelde koerswinstverhouding van 9 is allesbehalve hoog. En dan te bedenken dat bedrijven in de opkomende wereld riante dividenden betalen.

Vorig jaar verhoogde 60% van de opkomende bedrijven het dividend. Het gemiddelde dividendrendement ligt rond de 3%.

Dit jaar is in ieder geval goed begonnen voor aandelen opkomende landen. Sinds 1 januari staat er een plus van 2,3% op het scorebord, terwijl bijvoorbeeld de Amsterdamse hoofdindex AEX 3% verloor.

Beleggingsopties

Beleggen in aandelen opkomende markten is reuze gemakkelijk. Elk beleggingshuis heeft wel een fonds in de aanbieding. Ook indextrackers (ETF’s) die aandelen opkomende markten volgen, zijn in ruime mate te koop.

Ik bespreek drie fondsen. Alle zijn genoteerd in euro’s, zijn hoog gewaardeerd door Morningstar, maar hebben wel een eigen karakter. Het zijn:

 1. Carmignac Portfolio Emergents
 2. Comgest Growth Emerging Markets
 3. Robeco Emerging Conservative Equities

Welke van de drie heeft de beste papieren? Ik kijk naar rendement (middellang en kort), risico, spreiding (aantal posities), en kosten. Voor elk criterium zijn punten de verdelen: drie voor de beste, één voor de slechtste.

Rendement 5 jaar (per jaar gemiddeld)

 • Carmignac Emergents: +2,69% (+2,04% index)
 • Comgest Growth EM: +4,46% (+3,81% index)
 • Robeco EM Conservative: +5,73% (+5,08% index)

Rendement 1 jaar

 • Carmignac Emergents: -7,56% (+3,44% index)
 • Comgest Growth EM: -11,36% (-0,36% index)
 • Robeco EM Conservative: -9,58% (+1,41% index)

Risico (standaarddeviatie)

 • Carmignac Emergents: 13,27
 • Comgest Growth EM: 15,09
 • Robeco EM Conservative: 12,89

Aantal posities

 • Carmignac Emergents: 42
 • Comgest Growth EM: 38
 • Robeco EM Conservative: 224

Kosten

 • Carmignac Emergents: 1,15%
 • Comgest Growth EM: 1,04%
 • Robeco EM Conservative: 0,83%

Eindscore

 • Carmignac Emergents: 10 punten
 • Comgest Growth EM: 7 punten
 • Robeco EM Conservative: 14 punten

Conclusies

Robeco Emerging Conservative Equities is een prima fonds voor wie ook gelooft in de kansen van aandelen uit de opkomende markten. Het kwantitatieve beleggingsbeleid houdt emoties buiten de deur en is erop gericht vooral die aandelen te selecteren die niet al te hard op en neer stuiteren.

In periodes van calamiteiten dempt dat de risico’s. In tegenstelling tot de twee concurrerende fondsen zitten er zo veel aandelen in de portefeuille dat een miskleun weinig schade aanricht. Pluspunt zijn ook de relatief lage kosten van het fonds.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  Robeco Capital Growth Funds Robeco QI Emerging Conservative Equities C EUR
102,800
+0,020
+0,02%
  Carmignac Emergents A EUR Acc
848,790
-8,140
-0,95%
  Comgest Growth plc Comgest Growth Emerging Markets EUR Dis
31,900
-0,220
-0,68%