Terug

Columns

Watchlist

Nieuw: IEX Funds of Fonz

Door Beleggings-Fonz
op 25 jul 2006 om 16:00

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteuren Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days.


Vandaag presenteert IEX u haar gloednieuwe beleggingsfondsen-modelportefeuille, IEX Funds of Fonz. Gezien de toenemende populariteit van beleggingsfondsen is dat geen overbodige luxe.

Hoewel de concurrentie de afgelopen jaren fors is toegenomen door de opkomst van trackers, certificaten en turbo’s blijft de instroom van particuliere spaarcentjes in beleggingsfondsen toenemen.

Hoeveel geld Nederlandse particuliere beleggers precies in fondsen steken blijft één van de best bewaarde geheimen van de financiële wereld. De schattingen lopen uiteen van 80 tot 112 miljard euro.

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt het op iets minder, namelijk een slordige 40 miljard euro. Dat is nog altijd een sympathieke som geld, overigens. Fonz doet het met 100.000 virtuele euro's.

Spelregels
Fondsensupermarkt SNS Fundcoach zag de inleg in 2005 met 700% toenemen. Reden genoeg om eens zelf de vingers aan de knoppen te zetten en een modelportefeuille in het leven te roepen. Een modelportefeuille kan niet bestaan zonder duidelijk doel of visie daarom vatten we de hoofdlijnen van onze strategie kort samen:

 • Benchmark: MSCI World;
 • Tracking error: 100;
 • Fondselectie: beperkt tot fondsen genoteerd aan Euronext;
 • Beleid: actief beheer, fondsselectie aan de hand van thema’s en onderbuikgevoel;
 • Beheerders: Peter van Kleef (werper) & Michiel Pekelharing (achtervanger).

  Dat we ons moeten beperken tot aan Euronext genoteerde fondsen is een behoorlijk nadeel. Maar dat offer brengen we graag, zodat de portefeuille in elk geval zonder kunstgrepen en de daaraan verbonden paranoïa op IEX wordt bijgehouden. Vanwege de toegenomen risicoperceptie kiezen we in eerste instantie voor een vrij defensieve opstelling.

  Selectiecriteria
  De markten verplaatsten hun kasstromen de afgelopen maanden vanuit de meer risicovollere beleggingscategorieën als opkomende markten en grondstoffen naar defensievere sectoren, en om niet bij de start al flinke schade op te lopen, plassen we niet meteen niet tegen de wind in.

  In eerste instantie houden we een paar favoriete thema’s op de reservebank, in afwachting van gunstiger instapmomenten. Daarbij kunt u denken aan de hetere opkomende markten India en Rusland. De onzekerheden op het wereldtoneel maken het aanhouden van kasreserve tot een wezenlijk onderdeel van een defensieve strategie.

  Bij instappen in deze sectoren is ook middelen (gefaseerd aankopen) een optie. Bij het invullen van de portefeuille kijken we naar vier aspecten:

 • Sectoren/trends;
 • Regio’s of landen;
 • Beleggingscategorieën;
 • Alternatieve strategieën.

 • Sectoren/trends
  We speuren het aanbod af op fondsen die kansen bieden om te profiteren van een upswing van sectoren. Denk aan it-services of internet, maar ook financials. Het gaat goed in die branche. Volop merger & acquisition en veel opkomende markten beginnen de leningen- en hypothekenmarkt te ontdekken. We kiezen het ING Financials Fund.

  De gehoorapparaatjes van Phonak en de kunstheup van Floyd Landis vertellen het verhaal. En de Amerikaan, wereldberoemd op la Toussiere en omstreken, is nog niets eens oud en grijs. Medische technologie heeft de toekomst. Hoewel de visie van Ohra de laatste jaren lekkerder bekt dan de rendementen, geven we het Ohra MedTech Fonds een nieuwe kans.

 • Regio’s/landen
  Het is een open deur intrappen om te stellen dat China een groeimonster is (laatste groeicijfer 11,3%), maar dit jaar is er op het beurstoneel een opvallende kentering. Een China-fonds is er – behalve de hefboomzwangere warrants van Intereffekt niet genoteerd, dus passen we voorlopig.

  Rusland blijft een persoonlijke favoriet van de werper, maar de grafiek staat ondanks de correctie nog steeds erg hoog. Toch gaan we hier even wild doen. We kiezen voor Optimix Emerging Markets, het nieuwe fonds van Pistolen Paultje, Paul Kitzen, de man die pas tot rust lijkt te komen als hij – riemen los – in de achtbaan zit.

  Van Mexicaanse kippenslachters tot Thais diepvriespluimvee en niet te vergeten zijn superstockpick uit het IEX Magazine, Zambia Copper.

 • Beleggingscategorieën
  We kijken hierbij naar midcaps, smallcaps, obligaties, vastgoed en alle andere fondsen die zich specifiek op één bepaalde beleggingscategorie richten. Soms is dat inspelen op (kortetermijn-)trends. Basismaterialen en grondstoffen bijvoorbeeld. Het Merrill Lynch World Mining Fund is een voor de hand liggende keuze, maar helaas…

  Om wille van de datafeed-problematiek wijken we uit naar ING Basic Materials Fund, met zware posities voor BHP Billiton en Rio Tinto. Mijnbouw mag in ons land verwezen zijn naar de Limburgse archieven, wereldwijd staat de sector meer dan op de kaart. Afgaande op de beleggingsresultaten van de grote pensionado’s moet je nog steeds steentjes hebben.

  We blijven daarbij liever dichtbij huis. Het Orange European Property Fund is het beste Nederlandse vastgoedbeleggingsfonds over de afgelopen drie en vijf jaar geweest.

 • Alternatieve strategie/Special situations
  Hier zoeken we naar fondsen die zich niet onder een van de andere drie noemers laten scharen. Denk bijvoorbeeld ook aan het European Revival Fund. In markten met bescheiden (enkelcijferige) rendementen, maakt dividend al snel het verschil Een echt dividendfonds mag daarom niet ontbreken en wie dividend zegt, zegt Jorik van den Bos.

  De kersverse Kempen-beheerder heeft ook het Friesland Bank Aandelenfonds onder beheer. Een typische special situation, nu de ene hittegolf bijna naadloos aansluit op de vorige is water. Dat wordt nu een beetje gehyped, maar goed, als water dan toch de commodity van deze eeuw wordt, doen we ook een langetermijngok met het ASN Milieu & Water Fonds.

  Tot slot, om toch een beetje tegen de benchmark die we verder links (en hopelijk achter ons) laten liggen, aan te schurken, nemen we ook nog Neerlands’ beste op: Fortis Obam van Rolf Stout. De modelportefeuille IEX Funds of Fonz vindt u hier. En uiteraard houden we u met maandelijkse updates op de hoogte.


  Peter van Kleef en Michiel Pekelharing zijn financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Van Kleef en Pekelharing hebben geen positie in genoemde aandelen en fondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl


  Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

 • Gerelateerde aandelen5:46:12

    BNP Paribas OBAM NV
  86,270
  -0,030
  -0,03%
    Optimix Wereld Aandelen Fonds
  38,110
  -0,220
  -0,57%
    Kempen European Property Fund
  17,630
  +0,150
  +0,86%
    NN Financials Fund
  21,920
  +0,010
  +0,05%
    ASN Milieu & Waterfonds
  34,580
  +0,040
  +0,12%
    NN Basic Materials Fund
  55,800
  0,000
  0,00%
    Optimix Emerging Markets Fund
  62,250
  -0,070
  -0,11%