Terug

Columns

Watchlist

Shanghai de gekste!

Door Arend Jan Kamp
op 26 mei 2016 om 09:58

 

Laten we haar Haidi Heijink noemen, wel zo gemakkelijk. En TA-taart is weer zo denigrerend. Sorry, u moet klikken, want Bloomberg fimpjes zijn niet te embedden. Hoe dan ook, waar het om gaat is, dat het een jaar geleden de Shanghai Composite begon te imploderen.

 

 

Eerlijk zeggen. Dacht u, net als ik, ook oh ja is ook zo bij uzelf? Valt me vaak op hoe kort we van memorie zijn op de beurs. Een jaar geleden waren we ook nog druk in de weer met ene Imtech... Oh ja, denken nu diverse lezers. Enfin, hier de grafiek van de SSE. Bloomberg is iets te vroeg.

 

 

Als ik de grafiek een jaartje langer trek, dan ziet u dat het ding inderdaad van grote hoogte kwam... Op Bloomie leest u de percentages. Val ik u zo voor de koffie niet mee lastig.

 

 

Gewoon +10%

Het was de Chinese wonderrally van begin vorig jaar. Terwijl de economie toen al terugholde en de winstverwachingen er ook niet beter op werden, knapte de Shanghai Composite volledig uit haar panty. We verbaasden toen ons er enorm over. Neem dit aandeel, dat dagelijks precies +10% steeg:

U verwacht het niet, hé?! Inmiddels is er sinds oktober vorig jaar niets meer van dit fonds vernomen, kan ik u met de wijshed achteraf meedelen.

 

 

De pret duurde tot ruwweg een jaar geleden dus. De boel implodeerde in de zomer en wat toen vooral opviel was het paniekvoetbal van de Chinese autoriteiten. Met allerlei hap-snap-maatregelen, veel arrestaties, verboden en zelfs een belletje om hulp naar de SEC moest het tij worden gekeerd.

Sinds de grote finale in augustus - waar de andere markten en ook de AEX op 24 augustus een staartje van meepikten - is het weer rustig geworden in Shanghai. Op naar de volgende boom & bust. Want zo is het wel. De SSE is dé particulierenindex bij uitstek en is daarmee volatiel of doodstil.

 

 

Duur en goedkoop

Ik heb de index hier zo lang mogelijk. Het is óf boom & bust, of heel grof een zijwaartse markt. Een gulden middennweg is er niet. Dat heeft alles te maken met dat dit geen volwassen markt is. In Shanghai zijn particulieren goed voor zo'n tweederde à driekwart van de handel en omzet.

Op volwassen markten is dat precies andersom. Professionele partijen zijn doorgaans minder hysterisch dan wij driehoogachterboerenkoolmetworstbeleggers en schieten minder losjes uit de heup met koop- en verkoopknop. Als het niet hard beweegt, vinden particlieren het niet interessant.

U ziet aan de lange grafiek dat dat deze boom & bust minder erg was dan die uit 2006-2007. Dat is eentje waar ik zelf met boter en suiker in ben getuind. Met het onvermijdelijke meer volwassen worden van de Shanghai Composite zal de index meer en meer naar de westerse toekruipen.

Nu Chinese beleggers nog. Op een lunchbijeenkomst deze winter leerde ik wat Chinezen goedkope en dure aandelen vinden. Gewoon, de hoogte van de koers, klaar: 0,01 yuan is goedkoop en 10 yuan is duur :-) Wellicht hebben ze dit lesje vorig jaar zomer al bijzonder hardhandig geleerd...


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  CHINA-Shanghai Composite
2.897,43
+13,99
+0,49%