Terug

Columns

Watchlist

Waarom Shell zo hard daalt

Door Arend Jan Kamp
op 20 jan 2016 om 13:12

Terwijl u wellicht naar de koers kijkt - of juist niet zo op, rond en vooral onder 17 euro! - kijkt de markt vooral hier naar:

 

 

Nee, dat Royal Dutch Shell vandaag vervroegd jaarcijfers 2015 publiceert - 4 februari is de officiële datum - is niet om u gerust te stellen dat het dividend voor dit jaar wordt gehandhaafd op 1,88 dollar. Dat was al beloofd. Ook niet om te melden dat de winst bijna is verdampt.

Volgende week zijn er aandeelhoudersvergaderingen van Shell en BG Group om de voogenomen overname van het Britse gasconcern door De Koninklijke goed te keuren. Die deal is deels in aandelen en is het wel zo netjes dat iedereen dan de laatste cijfers heeft. Vandaar.

Misschien is dan ook meer dan die jaarcijfers zelf het nieuws dat Norges Bank - zeg maar het beroemde Noorse staatsoliefonds - akkoord gaat met de overname van BG door Shell. De Noren bezitten 2,46% van Shell en 3,73% van BG, Ofwel, dat is een meer dan serieuze partij.

Kijk naar die grafiek van Youri. Hoe zekerder het wordt dat de overname doorgaat, des te kleiner de spread wordt. Weet u nog, tal van landen - tot Timboektoeverweggistan aan toe - moesten hier allemaal een plasje over doen - en dat maakt die grafiek meer dan duidelijk.

Olie, gas: alles ging natuurlijk door het putje sinds dat bod van Shell op BG, wat de overname extra pikant maakt. Die spread loopt er nu hard uit, omdat het er naar uit ziet dat het overnamefeest wel eens écht door kan gaan.

Het rekensommetje

Simsalabim, dit alles maakt het volgende rekensommetje:

  • De deal is dat u voor één aandeel BG 0,4454 één aandeel Shell plc B krijgt +3,83 pond in cash
  • De Youri-grafiek geeft aan hoeveel lager dan het bod de koers van BG nog staat. Momenteel (12:45 uur) is dat 917,50
  • Shell B doet 1.292,50
  • 0.4454 * 1.292,50 + 3,83 = 958,90

BG Group noteert nu 915 pence dus nog maar 4,5% onder het bod. Halverwege december was dat nog 12 à 13% maar de recente uitlatingen van Shell's topman Ben van Beurden hebben de markt het vertrouwen gegeven dat de deal kennelijk niet meer tegen te houden is.

In een normale markt - wat dat ook maar is - zou BG Group dan snel oplopen en Shell misschien wat dalen. Dat is een beetje de vuistregel met vele uitzonderingen bij overnames op de beurs: de prooi loopt op en de jager blijft liggen of laat een veer. Want die moet dokken.

Het is alleen januari 2016. Alles is anders. BG daalt wat minder hard en Shell... Nou, u ziet het. Dat gaat extra hard door het putje. Er staat geen reden op alle orderbriefjes voor kopen of verkopen, maar dit beïnvloedt zeker de koers van Shell vandaag extra (?) negatief.

Van een vriendje op de vloer krijg ik deze nog mee, die er dit over schrijft.

Grote financiele partijen zetten dus de spread op en aandeelhouders Shell kunnen beter overstappen voor een quick buck. Dat is, als de deal doorgaat. En dat begint er nu sterk op te lijken.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen2:03:47

  Royal Dutch Shell A
26,375
+0,030
+0,11%
  Royal Dutch Shell-B Shs
2.339,000
+7,000
+0,30%