Terug

Columns

Watchlist

TA: Afronding bodempatroon AEX

Door Bas Heijink
op 16 okt 2015 om 08:45

In de komende handelsdagen verwacht ik de afronding van een groot bodempatroon, een omgekeerd hoofd-schouderpatroon in de AEX. Dit patroon is sinds begin september in ontwikkeling waarbij de neklijn in de zone 447 – 448 is te vinden.

De eerste schouder kende een dieptepunt bij de zone 429 – 430. De AEX is momenteel bezig met de afronding van de tweede schouder die een recent dieptepunt bij 431,20 op de borden zette. Een structurele opwaartse doorbraak van de neklijn zorgt voor de activatie van dit patroon.

Vanuit dit patroon is daarna een koersdoel te berekenen van 490 – 495. Met een dergelijk koersdoel komt ook de jaartoppenzone van 500 – 510 weer in zicht. Dit is een zone die mogelijk nog dit jaar opnieuw kan worden bereikt. Eind september rond de 410 - 415 punten gaf ik al aan dat het vierde kwartaal van dit jaar vergelijkbaar kon worden met het eerste kwartaal van 2015.

Positieve divergentie

Destijds steeg de AEX met 25% van 406 naar 510 begin april. Ook nu sluit ik een dergelijke beweging niet uit waarbij de AEX al bijna de helft heeft volbracht. In het langetermijnbeeld zorgde de zware augustuscorrectie voor bijna een test van de stijgende (sinds 2009) bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Er werd uiteindelijk een drievoudige bodem gevormd in de zone 402 – 406 waarbij elke bodem gepaard ging met de vorming van een hammer op de weekgrafiek. Er was sprak van positieve divergentie, ofwel de verkoopdruk droogde op.

Dit betekent dat er in de RSI al hogere bodems waren te zien terwijl de AEX zijn augustusbodem in september nogmaals testte. Daarna werden alle dalende toppenlijnen in de zone 415 – 421 opwaarts gebroken en nu staat de AEX op het punt een groot bodempatroon af te ronden. Een klassieke bodemvormingsfase.

Kortetermijngrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Krachtig vervolgsignaal

Gisteren vormde de AEX een kleine opwaartse gap en brak uiteindelijk ook het 50-daags gemiddelde bij 443,20. Dit gemiddelde zorgde een week geleden nog voor de vorming van een tijdelijk topje. Een topje dat ik ook had verwacht waarna een terugtest volgde tot bijna mijn richtzone van 429 – 430.

Voor vandaag staat de test en mogelijke structurele doorbraak van de recente top bij 446,80 op het programma waarna de opwaartse druk naar de septembertop van 451,40 verder kan worden opgevoerd. Een dergelijke beweging begin volgende week zou overigens ook betekenen dat het omgekeerde hoofd-schouderpatroon wordt afgerond.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij het 50-daags gemiddelde van nu 442,50 en de openstaande gap tussen 438,20 en 439. Daaronder is het eerstvolgende punt pas bij 431,20 te vinden en natuurlijk de zone 429 – 430.

Een slotkoers vandaag boven de 447 – 448 zone zou echter al een krachtig vervolgsignaal opleveren. Voor de komende weken houd ik rekening met een opwaarts vervolg richting de 470. Daar ligt onder andere het 200-daags gemiddelde.

China en Griekenland

In de afgelopen weken toonde ik u enkele grafieken van indices die volgens velen niet interessant zijn voor de komende maanden. Na forse dalingen van soms meer dan 40% zag ik juist duidelijke trendomkeersignalen. De langere dalende toppenlijnen werden gebroken na al eerdere positieve divergentie.

Ik heb het dan over onder andere China. In deze index werden al verdere vervolgsignalen gegeven boven de recente toppen. Een andere index die zijn lange dalende toppenlijn brak en een koopsignaal gaf is de Griekse index. Daar heeft na een daling van 1.350 naar 550 een duidelijke trendomkeer met een koopsignaal plaatsgevonden.

Verder staat hij op het punt een stijgende driehoek boven de 700 – 704 positief af te ronden. Net als bij China zit er in Griekenland ook zeer veel opwaartse potentie in de index.

Kortetermijngrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortetermijngrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gouden stier

 

Met trots kan ik u meedelen dat ik voor het derde jaar bij de laatste vijf genomineerden zit voor de Gouden stier voor beste beleggingsexpert 2015. Mede dankzij uw stem heb ik deze finale behaald. De teller gaat weer op nul en u kunt opnieuw op mij stemmen. Ik wil u alvast enorm bedanken voor uw stem. Stemmen kan via deze link


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  AEX
615,57
+3,51
+0,57%
  HONGKONG-Hang Seng Index
29.007,90
+124,86
+0,43%
  Athene Composite
934,22
+2,09
+0,22%