Terug

Columns

Watchlist

Sell-off grondstoffenaandelen

Door Nick Bakker
op 28 sep 2015 om 16:30

Bedrijven in de metaalsector komen hard af. Zo ook ArcelorMittal en Aperam bij ons. Buiten onze landsgrenzen staat vooral Glencore in de spotlight en dat is niet op een goede manier.

 

 

Misschien is het een idee om een aantal van deze aandelen uit de geplaagde sectoren te kopen en voor lange termijn op de plank te leggen. Goedkoop kopen en hoog verkopen is ons altijd meegegeven en als er ergens aandelen onderuit zijn gegaan, dan is dat wel in de metaalsector. Daar moeten toch koopjes te vinden zijn?

Reuters vergelijkt voor ons Glencore, Rio Tinto, BHP Billiton, ArcelorMittal, ThyssenKrupp, Voestalpine, US Steel, Barrick Gold en Anglo American met elkaar. Maar Nick, dit zijn toch niet bedrijven uit dezelfde sector? Nee, niet helemaal. Ik heb mijnbouwaandelen, metaalproducenten en goudmijnaandelen genomen zodat er een mooie diverse mix ontstaat.

Soms pakken dingen niet uit zoals je verwacht. Ik had hier nu een verhaal willen opschrijven en ik hoopte dat we tenminste één koopje kon spotten, maar ik vind het lastig om er eentje uit te pikken.

Ja, er zijn aandelen die goedkoop zijn. Er staan aandelen tussen met lage koerswinstverhoudingen, zoals de verwachte k/w van 8,4 van Voestalpine. Kijkt u dan naar de balans of de winstgevendheid, ziet u ook meteen waarom.

Zelf let ik vooral op schulden en hoe dat zich verhoudt tot het eigen vermogen. Ik pik ArcelorMittal er even uit, want dat is namelijk een AEX-fonds. ArcelorMittal heeft meer eigen vermogen dan schulden en voldoet daarmee aan één van mijn criteria om er in te beleggen.

Maar ik zal u laten zien waarom u nooit op één ratio af moet gaan. Als u bij balance sheet naar interest coverage kijkt, dat is het aantal keer dat het bedrijf de totale rentekosten terugverdient. Dan zien we dat het bedrag dat de staalproducent moet betalen hoger is dan de winst.

Persoonlijk zie ik veel liever dat de winst van een onderneming een x aantal keer groter is dan het bedrag dat moet worden betaald aan rente. Maar goed, daarom is er een markt. Iedereen hanteert zijn eigen regeltjes, ratio's en visie op wat nu goedkoop is en wat niet. Daarom is hier de lijst uit Reuters en dan kunt u zelf rekensommen gaan maken.

 

 

Aangezien de gehele sector wordt afgestraft en u het misschien ook lastig kiezen vindt hebben we nog een hele mooie lijst gevonden met ETF's die allemaal in grondstofproducenten beleggen. Dan belegt u gespreid en loopt u ook niet het risico dat het bedrijf dat u uitkiest failliet gaat.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:00

  ArcelorMittal
15,606
+0,570
+3,79%
  THYSSENKRUPP AG
13,135
+0,330
+2,58%
  Glencore
261,350
+8,800
+3,48%
  Rio Tinto
4.425,500
+93,500
+2,16%
  Anglo American
1.985,600
+52,800
+2,73%
  BHP Billiton Plc
1.573,000
0,000
0,00%
  Barrick Gold Corp
17,230
+0,100
+0,58%