Terug

Columns

Watchlist

Durf te verkopen (als het mis gaat)

Door Arend Jan Kamp
op 9 dec 2014 om 09:42

 

Deze zet ik bovenaan, want ik wordt op m'n vingers getikt en terecht. Stom, dit had ik moeten checken in m'n eeuwige haast. Zo kan ik ook nog wat leren... Excuses, ik dacht dat Buffett álles had verkocht. Dat kan intussen alsnog, maar dat weten we pas eind januari.

 

 

 

Hier mijn oorsponkelijke tekst, die nu voor tweederde waardeloos is? Nee, dat gelukkig niet. Check. 

Ja, Il Maestro zit ook wel eens scheef. Er werd alom om gegniffeld. Een paar maanden geleden keilde Warren Buffett al zijn aandelen Tesco er uit. Wegwezen. Met dik verlies. Vandaag gniffelt hij wellicht. Net op tijd. Alweer een winstwaarschuwing van Tesco en boem, -16% nu.

Buffett weet het wellicht door zijn decennialange ervaring op de beurzen. Als er één keer stront aan de knikker is bij een fonds, dan vallen er vaak meer lijken uit de kast. Dat klopt bij Tesco. Intussen lopen er zelfs al justitiële onderzoeken naar alle fraude. Strafzaken wellicht?

Het doet onmiddelijk aan Ahold denken. Dat stond in 2003 rond 30 euro toen de boekhoudfradue naar buiten kwam. Voor het iedereen goed en wel duidelijk was wat er nou precies aan de hand was, stond de koers al op 4 euro. Sindsdien ging de prijs wel drie keer over de kop.

Toch weet ik zeker dat er nog veel beleggers zittend op hun Aholdjes ongeduldig zitten te wachten tot die 30 euro weer eens op het bord verschijnt. Dat geldt ook voor Aegon en ING-beleggers die ze tegen een vergelijkbare koers kochten, voordat de kredietcrisis toesloeg.

 


(fullscreen)

 

Stoploss

Imtech, SBM Offshore en nu Fugro zijn andere namen die me nu snel te binnen schieten, maar er zijn veel meer. Zo kunnen we zelfs in slechte tijden nog iets leren van Buffett. Neem uw verlies als het fout gaat met één van uw lievelingen, want dat zijn vaak zelfgekozen aandelen in portfolio.

Als indexbelegger is dat niet echt nodig, aandelen worden bovendien vaak vanzelf uit een index gekegeld als ze te ver zijn gedaald, maar het is handig voor al uw aandelen een ijskoude stoploss te hanteren die u met stijgingen ophoogt. Scheelt rekenwerk en emoties als u snel moet beslissen áls.

Buffett weet dat verliezen onlosmakelijk met beleggen is verbonden. Ondanks zijn verlies op Tesco heeft hij nu geld vrij voor nieuwe kansen, daar waar de zittenblijvers hun gedecimeerde centen nog jaren vast zien zitten. Gefixeerd als ze zijn op hun aankoopkoers.

Terug naar de winstwaarschuwing. Scherp, Willem!

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  Ahold Delhaize Koninklijke
20,800
-0,030
-0,14%
  Tesco
212,600
-0,900
-0,42%