Terug

Columns

Watchlist

Beleggen tegen IS?

Door Nick Bakker
op 8 sep 2014 om 15:55

 

Met alle ellende in de wereld zouden we bijna een dubbelloops Winchester kopen van de Amerikanen :-) Of natuurlijk bedrijven die wapens en militaire technologie maken. De VS is al begonnen met het bombarderen van IS en president Obama gaat op 10 september vertellen wat zijn plannen zijn. Van Bloomberg:

“The next phase is now to start going on some offense,” President Barack Obama said in an interview on NBC’s “Meet the Press.” Obama said that, in a speech on Sept. 10, he will “describe what our game plan’s going to be going forward” to confront Islamic State.

Is dit een beleggingspropositie, als u er tenminste niets op tegen hebt om uw geld in wapens te beleggen. Wat voor aandelen kunnen profiteren van deze ellende? We denken dan al snel aan Amerikaanse defensiebedrijven als: Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics en Raytheon.

AeroVironment en Textron zijn makers van drones, deze zijn interessant omdat als de VS Islamitische Staat zou willen aanvallen, zij dit hoogstwaarschijnlijk niet met grondtroepen doen. Deze aandelen zijn trouwens een stuk duurder dan die anderen, die min of meer conform de S&P 500 handelen.

Vliegdekschepen, straaljagers, drones en kruisraketten zijn dan het alternatief voor grondtroepen. Laten we eens kijken of dit bij de makers van deze wapens al is ingeprijsd. Plaatje is van Yahoo Finance klikken voor groot:

 

 

De wapenfabrikanten profiteren behoorlijk van de onrust in de wereld en laten een mooie outperformance zien tegenover de S&P 500. Koopjes lijken er niet meer te zijn, maar peperduur zijn ze ook niet. Voor degene die zich afvragen waarom Boeing er niet bij staat. Dat is geen pure play, dat is alles.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Gerelateerde aandelen10:31:33

  General Dynamics Corp
190,300
-1,010
-0,53%
  Northrop Grumman Corp
377,420
+2,950
+0,79%
  Lockheed Martin Corp
397,040
+3,060
+0,78%
  Raytheon Company
200,310
-0,700
-0,35%