Terug

Columns

Watchlist

Shell A, of Shell B?

Door Christopher Ho
op 22 mei 2014 08:55

 

Waar velen van u elk kwartaal weer wat aandelen Royal Dutch Shell op uw beleggersrekening zien verschijnen door het dividend, ziet u dit in de toekomst waarschijnlijk niet meer. Koninklijke Olie stopt namelijk met het scrip of keuzedividend (cash of aandelen), omdat dit ze teveel geld kost.

Om verwatering te voorkomen, zou het bedrijf de opnieuw uitgegeven aandelen uit de markt terugkopen. Omdat Royal Dutch Shell PLC niet vrijgesteld is van Nederlandse dividendbelasting, kochten ze alleen B shares op. Omdat ze ook A shares blijven uitgeven voor het keuzedividend kostte dit ze heel veel geld (buy high, sell low).

 

 

De premie van de B shares ten opzichte van de A shares begon wat extreme vormen aan te nemen, vandaar deze beslissing. Door het stoppen van het scrip dividend kan het bedrijf weer A shares opkopen. Houd de spread tussen A en B goed in de gaten, ze zouden zo weer op gelijke hoogte kunnen staan.


Christopher Ho is werkzaam als research analist bij AFS Group. Hij heeft geen posities in de in deze column genoemde waarden en de informatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Christopher Ho en AFS Group zijn niet aansprakelijk voor schade die op enigerlei wijze kan voortvloeien uit het gebruik van deze column.

Gerelateerde aandelen22:45:01

  Royal Dutch Shell A
14,134
+0,192
+1,38%
  Royal Dutch Shell B
13,410
+0,156
+1,18%