Terug

Columns

Watchlist

TA: Onveranderd positief

Door Bas Heijink
op 19 feb 2014 om 08:50

Het technische kortetermijnbeeld blijft onveranderd positief. Voor de komende dagen blijft in eerste instantie een hertest van de laatste horde tot aan de jaartop van 409 het meest reële scenario. Deze horde ligt bij 404,30, maar zal volgens mij maar beperkte tegendruk veroorzaken.

Ik verwacht dat in de rest van februari de AEX zijn jaartop van 409 kan testen en mogelijk al doorbreken. Voor de rest van dit kwartaal verwacht ik een vervolg van de huidige kortetermijnstijging naar de oude weerstand van 417,50 tot mogelijk zelfs het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de eerste correctie van dit jaar bij 428.

Pas dan moeten we naar mijn mening alert worden op de vorming van nieuwe toppatronen voor een correctie van 5 tot 10%. Tot die tijd lijkt een gestage verdere stijging het meest reële scenario. Daarbij kunnen enkele terugtesten plaatsvinden voor de vorming van hogere bodems in het kortetermijnbeeld.

Tijdelijke hapering

Gisteren werd de top van de laatste weken verder aangescherpt tot 402,45. Intraday ondernam de AEX nog een poging om de voormalige bodems van begin dit jaar bij 399,10 te testen, maar de index bleef hier op een halve punt na boven. Deze bodems lijken hiermee als steunniveau aan kracht te winnen.

Na de vorming van een toppatroon (shooting star) een week geleden werd gisteren een nieuw klein toppatroontje op de borden gezet, een hanging man. Opnieuw kan dit voor een kleine zeer tijdelijke hapering in het kortetermijnbeeld zorgen, maar ik verwacht dat dit patroon vandaag of morgen al wordt opgeheven.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

De vraag voor de komende tijd is of de huidige zeer steile opgaande trend direct wordt voortgezet naar hogere jaartoppen boven de 409, of dat er een minder steile opgaande beweging zal worden ingezet.

Cruciaal 399,10

Zodra de AEX onder de eerste steun van 399,10 terechtkomt, kan een wat grotere terugtest plaatsvinden voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem. Vanaf de recente hogere middellangetermijnbodem van 379,50 was er namelijk buiten een zeer beperkte intraday-terugval geen enkele normale terugtest die langer dan een dag duurde.

Zodra de AEX dus onder de 399,10 komt, ontstaat er meer neerwaartse ruimte richting de recente bodem van 394,80, waar ook het 50-daags gemiddelde ongeveer ligt.

Zolang de AEX in de komende dagen boven de 399,10 sluit, blijft de zeer steile opgaande druk in stand en mag binnen enkele dagen al een test en directe doorbraak van 404,30 worden verwacht.

Oplopende euro

Een zeer interessante grafiek is de euro-yen. Dit valutapaar corrigeerde in de afgelopen weken stevig. Na de vorming van een top, precies langs de stijgende toppenlijn rond 146, viel de koers terug tot onder mijn voormalige koersdoel van 138.

Uiteindelijk vond de koers hier vlak onder steun bij de parallel lopende opgaande bodemlijn van 136,30. Ook bleef de euro-yen hiermee boven zijn oplopende 200-daags gemiddelde. In de afgelopen dagen werd de scherp dalende toppenlijn van deze correctie opwaarts gebroken.

Dat betekent dat de hogere bodem is geplaatst en de euro weer verder kan oplopen ten opzichte van de yen. Als volgend doel voor de komende weken houd ik de bovenkant van het stijgende trendkanaal aan, dat momenteel rond de 148 ligt.

EUR/JPY

Klik op de grafiek voor een grote versie

Draai omhoog

Een andere interessante index is de grondstoffenindex RICI. Na een langere dalende trend vanaf eind 2012 brak de index in de afgelopen dagen opwaarts door deze dalende toppenlijn. Dit betekent een draai in de trend van grondstoffen.

In het afgelopen jaar gebruikte de RICI de zone 3400 tot 3500 geregeld als horizontale steunzone, maar na de laatste terugtest naar deze zone werd de dalende toppenlijn dus gebroken. Er zijn voor de komende maanden drie belangrijke richtpunten voor de RICI:

  • 3730
  • 3865
  • 3980

Ik acht de kans groot dat dit laatste niveau in de loop van dit jaar weer op de borden kan komen.

Grondstoffenindex RICI

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  AEX
542,09
-4,81
-0,88%
  EUR/JPY
117,4850
+0,0550
+0,05%