Terug

Columns

Watchlist

Duurzaam én nucleair

Door Manuel Adamini
op 13 jan 2014 om 13:55

Op maandag 7 januari meldde Nu.nl: “Pensioenfonds ABP weert Tepco wegens schenden mensenrechten”. Op woensdag 9 januari pikte het Financieele Dagblad dat bericht ook op.

What’s new?

Tepco staat voor Tokyo Electric Power Company, eigenaar van drie kerncentrales met in totaal zeventien reactoren. U herinnert het zich vast wel: dit is het bedrijf wiens kernreactor voor heel de wereld een nucleaire tijdbom werd, nadat een aardbeving en tsunami de Japanse kust op 11 maart 2011 hadden verwoest.

Die tsunami kunnen we het bedrijf niet aanrekenen. Ook komen internationale onderzoekscommissies tot de conclusie dat bedrijf en overheid tezamen onmiddellijk na de catastrofe goed hebben gereageerd. Wat we Tepco wel kunnen aanrekenen, is dat de schade aan mens en milieu wellicht kleiner had kunnen zijn.

Als ze het onderwerp veiligheid en risicobeheersing maar serieuzer hadden genomen:

  • bestuurlijke verantwoordelijkheden waren niet helder
  • managementsystemen waren zwak
  • noodvoorzieningen in de kernreactor faalden

Vergeleken met andere producenten van nucleaire energie in de wereld liep Tepco op al die onderwerpen achter. Ook blijft het onbegrijpelijk dat het bedrijf maar geen grip krijgt op lekkage van radioactieve stoffen. De vervuiling van de oceaan bij Fukushima gaat, twee jaar na de ramp, nog steeds door.

Ongenoegen

ABP, het fonds van 300 miljard euro voor de pensioenen van de Nederlandse ambtenaren, heeft dus recentelijk haar beleggingen in Tepco verkocht. Daarmee is ABP niet alleen. Een invloedrijk fonds uit Nieuw Zeeland ging haar voor, net als Zwitserleven en SNS Asset Management.

Verantwoorde beleggers probeerden om met het bestuur in gesprek te gaan over veiligheid en milieubescherming. Tevergeefs. Al jaren daarvoor, in 2010, stemden wij tegen een, en later meer, bestuurders. Zo lieten wij ons ongenoegen blijken over de aansturing van het bedrijf.

Over welke bedrijven moet u zich ook zorgen gaan maken? Het Franse EDF Energy (onderdeel van EDF) en het Amerikaanse Entergy zijn zeker kandidaten.

  • Tussen 2010 en 2012 zijn meer dan veertig werknemers van EDF overleden. Het is niet precies helder waaraan deze werknemers zijn overleden. In één geval had een gerechtshof eind 2013 bepaald dat dat overlijden direct met de nucleaire straling in de arbeidsomgeving te maken had. Je kunt dan ook vragen stellen bij de veiligheidsmaatregelen en het toezicht daarop door het management.
  • Entergy laat geen grote incidenten zien, maar een reeks aan kleinere voorvallen en boetes daarvoor van de toezichthouder. Dat is reden tot zorg over het operationeel beleid.

Wij onderzoeken momenteel dan ook de mogelijkheden om het gesprek met beide bedrijven aan te gaan.

Duurzame parels

Waarin kunt u dan wel zonder zorgen over een nucleaire ramp beleggen? In de parels die juist inzetten op duurzame energie, zoals:

  • Wacker Chemie, dat onderdelen voor zonnecellen produceert.
  • Véolia Environnement, dat niet alleen in de watertechniek zit maar ook in afvalverwerking (inclusief biogascentrales) en energiebeheer.

Sommige beleggingsfondsen beleggen niet in dit soort bedrijven of helemaal niet in nucleaire energie. Er zijn genoeg mogelijkheden om de mindere goden in de nucleaire energie te mijden of er helemaal niet in te beleggen. U kunt uw geld beleggen in duurzame energie of in fondsen die dat voor u doen.

Ten slotte heeft u nog een hele grote pot met geld waar de meesten van ons (nog) niet bij kunnen: uw pensioen. Stuur uw pensioenfonds gewoon eens een email met de vraag hoe zij tegen nucleaire energie aankijken en of ze nog in Tepco en familie beleggen.

* SNS AM houdt op moment van schrijven (9 januari 2014) namens haar klanten posities in Entergy, EDF, Véolia en Wacker.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Gerelateerde aandelen16:51:22

  WACKER CHEMIE AG
69,540
-0,920
-1,31%
  Entergy Corp
114,900
+0,250
+0,22%
  Veolia Environnement
22,520
+0,160
+0,72%
  EDF
10,760
+0,065
+0,61%