Terug

Columns

Watchlist

Van bitcoin naar binaire optie

Door Marcel Tak
op 11 dec 2013 om 13:30

Natuurlijk kan ik het weer over de bitcoin hebben. Het is voor mij zelfs de enige manier om lezers te genereren, aldus goede vriend Cees Smit. Toch moet ik de verleiding weerstaan om zo op 20.000+ hits te komen.

Alles is namelijk al gezegd over de virtuele munt. Met als belangrijkste conclusies dat de bitcoin geen waarde heeft. De vele reacties onder mijn column hebben mij niet van het tegendeel kunnen overtuigen, hoe gepassioneerd sommigen ook met argumenten vóór deze munt komen.

Ik wil ten aanzien van de bitcoin nog wel kwijt dat ik absoluut niet voor een verbod op de virtuele luchtbel ben. Iedereen moet vooral voor zichzelf bepalen wel of niet aan dit speeltje mee te doen. Ik heb alleen maar mijn visie gegeven en wens alle participanten in deze piramide alle geluk.

Waarschuwende woorden
Opvallend zijn overigens wel de waarschuwende woorden van AFM. De toezichthouder wijst via zijn website op de risico's van de bitcoin. De wisselkoers schommelt sterk en er is geen centrale uitgever waardoor er geen aanspraak is als het mis gaat.

De AFM wijst er verder op dat het depositogarantiestelsel niet van toepassing is en dat er geen toezicht op de virtuele munt is. Het is prima dat de AFM voor de risico's waarschuwt. Daarbij teken ik wel aan dat de toon uiterst gematigd is.

Ze spreken over "wisselkoers" en virtuele "valuta". Daarmee wordt de indruk gewekt dat de bitcoin toch kenmerken heeft van een volwaardige munt. Op zijn minst had de AFM een aantal keer deze termen, die verwijzen naar een normale munt, tussen aanhalingstekens kunnen plaatsen.

Mooi op tijd
Ik kan mij voorstellen dat de bitcoinaanhangers tevreden zijn met de AFM-waarschuwing. De genoemde risico's zullen zij ook wel zien, maar de kern van de zaak, dat de bitcoin gebakken lucht is, wordt door de AFM niet gemeld. Misschien ziet de AFM dat ook niet zo.

Het is in ieder geval wel goed dat de AFM relatief snel reageert. Nog tijdens de bitcoinhype doet de toezichthouder de waarschuwing uitgaan. Met de binaire opties is dat anders. Het fenomeen mag zich al een tijd in toenemende populariteit verheugen.

Het betreft hier opties met een vaak ultra korte looptijd, tot soms maar enkele minuten. Per transactie kan een hoge winst worden behaald, maar ook een groot verlies. Precies twee jaar geleden schreef ik over dit fenomeen en vergeleek het met een casino.

Te laat
Het grootste probleem vond ik echter de hoge kosten, waarbij verlies min of meer gegarandeerd is. Nu waarschuwt AFM voor de binaire optie en zit daarbij op dezelfde lijn. De hoge kosten maken dat de deelnemer naar alle waarschijnlijkheid op lange termijn het nakijken heeft.

Ik vind het uitstekend dat de AFM de waarschuwing doet uitgaan. Het is alleen jammer dat de toezichthouder daar zo lang mee wacht. Als de toezichthouder echt vindt dat de belegger tegen de opties en (sommige) aanbieders daarvan gewaarschuwd moet worden, waarom dan nu pas?

De afgelopen jaren had de belegger toch ook de beschermende waarschuwing van AFM verdiend? Net zo min als bitcoins vind ik overigens dat binaire opties verboden zouden moeten worden.

No guts, no glory
Er zijn veel financiële instrumenten beschikbaar die elementen van deze speculatieve opties in zich hebben. Wat te denken van de (AEX) opties met looptijd van 24 uur die Euronext dagelijks naar de markt brengt. Ook in deze opties zit een element van alles of niets met een zeer korte horizon.

Dat geldt overigens voor veel opties die dicht bij de uitoefenprijs en het afloopmoment zitten. Dan zwijg ik nog over de turbo, sprinters en speeders die, vooral in de best-, booster-, of XL-variant, eveneens het no guts no glory-principe in zich hebben.

Er zijn zelfs gestructureerde producten met een, om het iets genuanceerder uit te drukken, veel-of-iets-kenmerk. Neem de Dutch Trigger Note 11-14 van Kempen/Van Lanschot.

De note lost begin april 2014 af. De aflossing is gebaseerd op de stand van de AEX index op 28 maart 2014. Als de index op die datum op 364,57 punten of hoger staat is de aflossing gelijk aan 135,1%. Indien de index lager noteert is de aflossing 100%. Bij een indexstand onder de 255,20 punten is de aflossing zelfs 70% of lager.

Dat kan spannend worden in de laatste dagen van maart 2014 als de AEX nog wat zou terugvallen. Aflossen op 100% of 135,1% wordt dan mogelijk bepaald door een puntje lagere of hogere AEX.

Voorlichting
Hoe dan ook, beter dan het verbieden van financiële producten, is de weg van voorlichting en waarschuwing. Dus AFM, ga hiermee door. Wacht echter niet al te lang met zaken waar een waarschuwing op zijn plaats is.

Bijvoorbeeld de reclame van Meewind, waar ik onlangs aandacht aan besteedde. Ongeacht de kwaliteit van de belegging zelf, vind ik het gesuggereerde jaarlijkse vaste rendement van 7 tot 10% met weinig risico in de televisiereclame, een vette AFM waarschuwing waard.

Ik zou daar niet nog twee jaar mee wachten.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  BTC/EUR
9.044,3700
-303,6700
-3,25%
  BTC/USD
10.078,61
-343,34
-3,29%
  BTC/CHF
9.877,8850
0,0000
0,00%