Terug

Columns

Watchlist

Slot: En we houden de moed erin

Door Fleur van Dalsem
op 8 okt 2013 om 17:45

Ik probeer u een opbeurend verhaal voor te schotelen zo rond etenstijd, maar het is toch een beetje gloomy. De markten zijn namelijk vooral druk met speculeren over de shut down en het naderende Amerikaanse schuldplafond. Wellicht wegens gebrek aan concrete cijfers door dat eerste probleem. De AEX sloot de dag af met een miniem verlies van 0,65% op de magische 370.

Olienov 103,62 +0,57%
Goud* 1.327,30 +0,42%
Zilver* 22,45 +0,40%
EUR/$* 1,3590 +0,09%
EUR/¥* 131,6490 +0,28%
EUR/£* 0,8446 +0,09%

 

Veel concrete zaken zijn er niet, maar ik pik er een aantal interessante dagnieuwtjes uit.

  • Imtech noteerde in de loop van de middag een paar procent hoger na een extra aandeelhoudersvergadering waarin nieuwe commissarissen een salarisverhoging kregen. Is dat een opluchting, mijne heren en dames beleggers? Kwam er geen een lijk uit de kast vandaag :-)?
  • Beleggen is vooruit kijken, maar soms kan terugkijken leerzaam zijn. Vandaag start een strafproces tegen Madoffmedewerkers. De WSJ heeft de vijf belangrijkste dingen die u moet weten op een rij gezet. Madoff komt overigens niet. Die heeft een straf van 150 jaar en zit dus voorlopig even binnen.
  • Hoe doen Amerikaanse staatsobli's het vandaag? Nou, er onstaan wat zorgen bij houders van kortlopend papier. Met name vanaf 17 oktober, d-day voor het Amerikaanse schuldplafond en eigenlijk de hele wereld. Again.

Of zoals Zerohedge het noemt, allemaal in JC Penney.

  • Verder een update een zorgelijk klinkend IMF: "Het herstel van de internationale economie blijft zwak en wordt van steeds meer kanten bedreigd. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de dinsdag gepubliceerde World Economic Outlook. De wereldeconomie krijgt de komende tijd volgens het IMF wat meer vaart, dankzij het verdere herstel in de VS en doordat de eurolanden het dieptepunt van hun crisis voorbij lijken te zijn. Tegelijkertijd doemen echter nieuwe risico’s op, terwijl de bestaande problemen niet zijn aangepakt."
  • Vanavond eerste derdekwartaalcijfer van de reeks van Alcoa. Misschien ben ik dan al afgehaakt (heb meer slaap nodig dan collega Kamp), maar dan pakt de Beurs-vandaag-shift het morgenochtend als eerste mee.
  • Gelukkig was er ook nieuws over mijn lievelingsbank, die deze eeuw wat in de problemen zit: "De Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena schoot in Milaan bijna 4 procent omhoog. Het bedrijf maakte bekend nog eens 3360 banen te schrappen en kapitaal aan te zullen trekken om goedkeuring van Brussel te krijgen voor staatssteun."

Over Italiaanse banken gesproken, die zijn er al eeuwen en zullen ook wel blijven. Net als de rest van de banksector, of ben ik nu ook zo'n belegger die het allemaal al eens gezien heeft en die niet in beweging is te krijgen? Wellicht alvast een vroege herfstvakantietip; ik lees (weer eens) een boek over de familie De Medici, grondleggers van het internationale bankverkeer en oud-bewoners van mijn favoriete stad. Ben nu zelf verdiept in The house of Medici It's Rise & Fall, maar Het Medicigeld van Tim Parks is ook erg interessant.

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  Philips Koninklijke
41,735
-0,445
-1,06%
  Alcoa Corp
17,480
-0,570
-3,16%