Terug

Columns

Watchlist

Nabeurs: Fed & Fed

Door Arend Jan Kamp
op 22 mei 2013 22:15

OK, de markt heeft altijd gelijk. Of krijgt altijd gelijk, van mijn part. Beetje vreemd vind ik het wel. Vanmiddag stegen de aandelen op de getuigenis van Fed-voorzitter Ben Bernanke voor het Congres. Soit. Nou zetten de indices vanavond al een dalling in vóór publicatie van de notulen van het laatste Fed-rentebesluit.

Niettemin was dit het triggertje om de markten lager te zetten. Zie hieronder. De AEX future (FTIF1 in het rijtje) verloor 0,82% ten opzichte van het Amsterdamse slot. En waarom? Omdat er binnen de Fed stevig wordt gesoebat over het al dan niet doorgaan met die 85 miljard dollar steunaankopen per maand.

Dat is toch geen nieuws?

In de afgelopen weken verschenen als diverse Fed-presidenten tussen de schuifdeuren om te verkondigen dat het mooi is geweest. Stoppen. Nu. Vanmiddag zei Bernanke echter dat de economie nog te zwak is (lees: vooral de hardnekkige werkloosheid, een van de grote mandaten van de Fed) om op eigen benen te staan.

Kijkt u het rijtje maar af naar het resultaat. Aandelen, obligaties (FGBLF = Bund future), EUR/USD en ja hoor, ook goud daalden. Olie werd zelfs 2% minder waard. Alleen de volatilteit liep op: +3,66%. Let morgen op uw chippers, want de SOX daalde zelfs -1,72%.

 

HP
Intussen is Hewlett-Packard (HP) als laatste Dow Jones- fonds (of component, zoals het officiel heet) door met KW1 cijfers. CNBC meldt:

"87 Cents EPS, $27.58 Billion Revenue vs. Estimates of 81 Cents EPS, $28.01 Billion Revenue"

Geheel in de trend van KW1: meer winst bij minder omzet. Ofwel, hoe mean & lean is het Amerikaanse bedrijfsleven wel niet. Nou, heel erg. Intussen is de officieuze handel nabeurs van start en HP heeft een reputatie in de handel After Hours. Jáááa hoor, daar gaan we weer: +11,63% nu (22:15 uur)!!!

Gelukkig maar, hoeft u misschien morgen niet op uw chippers te letten.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen22:45:01

  HP
16,990
+0,580
+3,53%